Rade Šerbedžija v Kostanjevici. Foto: MMC RTV SLO
Rade Šerbedžija v Kostanjevici. Foto: MMC RTV SLO

Šerbedžija je gledališki in filmski igralec, režiser in glasbenik, doslej je posnel šest odmevnih glasbenih albumov.

Današnje odprtje festivala v širšem kontekstu predstavlja uvod v dogodke, ki jih bodo pripravili ob 770. obletnici prve pisne omembe Kostanjevice na Krki.

V nedeljo bodo odprli razstavo mladih vizualnih umetnikov, v ponedeljek sledi projekcija mladinskega filma Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc, ki so ga posneli v Kostanjevici na Krki, v torek sledi okrogla miza o pomenu lokalne infrastrukture in koncert lokalnih akademsko izobraženih glasbenikov Janeza Pincoliča in Elvisa Homana v Galeriji Božidarja Jakca, del programa pa so tudi delavnica z vokalistko in gibalko Ireno Z. Tomažin (v nedeljo in ponedeljek) in cirkuško-gledališka delavnica za otroke v sodelovanju z Društvom Terra Verra (od ponedeljka do petka).

V četrtek bo v ospredju AGRFT produkcija, in sicer bo najprej na ogled predstava Noži v kurah (predstava študentov 3. letnika AGRFT), nato pa bo sledil koncert slovenskega raperja Vazza. V petek se bo festival nadaljeval s predstavo Predsednice v produkciji Zavoda Melara, koncertni del pa predstavljajo Kontradikshn (Krško), Urban&4 (Reka) in Matter (Kamnik).

Pester sklepni sobotni dan se bo začel z Literarnim zajtrkom z Esadom Babačićem in Medgeneracijsko ustvarjalnico land art z umetnico Matejo Kavčič. Sledila bo gledališka predstava Skupaj v produkciji Via Negative in Društva Pekinpah, na koncertnem odru, ki predstavlja tudi zaključek letošnjega festivala, pa se bodo zvrstili Insan (Ljubljana), Moveknowledgment (Novo mesto) in She Loves Pablo (Zagreb).

Kot pravi programski vodja festivala Stane Tomazin, program FKK-ja že od samega začetka sloni na umetniški kvaliteti ustvarjalcev. "Naša dva osnovna stebra programa sta gledališče in glasba. Kostanjevica na Krki je v zadnjih 70 letih zgradila svojo identiteto na kulturi, še posebej na področju likovne umetnosti, gledališča in glasbe. Tradicija kulturnih festivalov je bila v preteklosti s festivali, kot so Dolenjski kulturni festival, Gogini dnevi, Noster Nostri, močna. To so bili festivali s svojo edinstveno energijo in so pustili ogromen pečat v našem okolju. Zaradi pomanjkanja kontinuitete gledališča in glasbe v zadnjem času smo se odločili, da bomo tudi mi poskusili vzpostaviti festival, ki bo vrnil gledališče in glasbo v naš kraj. Prva edicija se je zgodila leta 2018, ko smo gostili 3 gledališke predstave in 6 glasbenih skupin. Vsako leto dodajamo nove kulturne vsebine, kot so gledališke delavnice, literarne pogovore in okrogle mize."

Ob tem organizatorji poudarjajo, da želijo z brezplačno udeležbo dogodkov omogočiti, da so vrhunske kulturne vsebine na voljo vsem, ne le glede na socialno-ekonomski status posameznika, temveč da je res ključna posameznikova želja.