Orkester je ravno v torek in sredo izglasoval sklep o začetku stavke, ki naj bi potekala od 27. do 31. marca. Foto: BoBo
Orkester je ravno v torek in sredo izglasoval sklep o začetku stavke, ki naj bi potekala od 27. do 31. marca. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Kot je znano, je orkester SF-ja sicer Urošu Lajovcu 10. februarja ponudil, da z njim odigra abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se tako sporazumno in dostojno razidejo. Vendar Lajovic ponudbe ni sprejel. Foto: BoBo
Uroš Lajovic
Uroš Lajovic se je že pred dnevi odpovedal dirigiranju obeh marčevskih koncertov z orkestrom Slovenske filharmonije. Foto: BoBo

Po besedah vodje stavkovnega odbora SF-ja Marine Kopše je sicer orkester SF-ja 14. in 15. marca izglasoval sklep o začetku stavke, ki naj bi potekala od 27. do 31. marca. Glasovalo je 84 odstotkov članov orkestra, od katerih se je za stavko izreklo 84,8 odstotka. Danes pa so od poslovodstva SF-ja dobili spremenjen načrt dela za marec, ki predvideva zamenjavo dirigenta abonmajskega koncerta konec meseca. "Ker je to v skladu z našimi pričakovanji, bomo stavkovne dejavnosti začasno ustavili," pravi Marina Kopše.

Dodaja, da so prav vsi dozdajšnji nesporazumi in tudi ponovno glasovanje o stavki "posledica neodgovornega izmikanja in zavlačevanja izpolnitve upravičenih zahtev orkestra SF-ja s strani direktorja Damjana Damjanoviča".

Lajovic: Ne dovolim, da mi mediokriteta določa, kdaj lahko nastopim z orkestrom
Kot je v torek poročalo Delo, se je Lajovic odpovedal dirigiranju obeh koncertov z orkestrom SF-ja. "Pomembneje se mi zdi, da orkester redno dela, kot da ga stavkovni odbor vedno znova sili v nerazumno in samo po sebi nezakonito stavko. Ne dovolim, da mi neka mediokriteta določa, kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko nastopim z orkestrom SF-ja," je časopis povzel njegove besede. Svojo odpoved je direktorju, ki je bil o po Lajovčevih besedah o tem seznanjen, podal, še preden je o tem poročalo Delo.

Direktor SF-ja Damjan Damjanovič pa je nasprotno dejal, da je o tem, da se je Lajovic odpovedal koncertoma, "izvedel tisti dan kot drugi". Zamenjavo dirigenta bodo "še uredili, da bo tako, kot mora biti".

Orkester je 10. februarja Lajovcu ponudil, da z njim odigra abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se tako sporazumno in dostojno razidejo. Vendar Lajovic ponudbe ni sprejel, orkestru pa je sporočil, da želi dirigirati vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in nadaljevati sodelovanje z orkestrom v naslednji sezoni. Filharmoniki so njegov predlog zavrnili.

Prejšnji teden je vlada sprejela spremembe ustanovitvenega akta SF-ja, s katerimi med drugim vzpostavlja možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško-strokovnega dela za področje orkestra oziroma zbora.