Festival odpira drevišnji koncert na Kongresnem trgu, na katerem bo nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija z mladimi glasbeniki. Častna govornica slovesnega odprtja bo ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Koncert z začetkom ob 21. uri bo potekal v okviru 14. festivala Junij v Ljubljani.

Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Radijski simfoniki bodo z mladima dirigentoma Ano Erčulj in Davorinom Morijem izvedli program od instrumentalne glasbe do operete in opere. Solisti bodo prav tako mladi glasbeniki, nekateri med njimi delujejo tudi v tujini: sopranistka Nika Gorič, mezzosopranistka Sara Briški Cirman - Raiven, klarinetist Andraž Golob, violinistka Maja Horvat in pianist Urban Stanič.

V poklon trem skladateljem
Z letošnjim programom se poklanjajo 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija in 100. obletnicama rojstev skladateljev Uroša Kreka ter Vladimirja Lovca. Z nekoliko prirejenim programom bo koncert zazvenel tudi septembra v Kopru.

Natančen program festivala si lahko pogledate tukaj.

Festival pripravlja Ustanova Imago Sloveniae, ki je bila tokrat uspešna na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo, uspešni pa so bili tudi na razpisu fundacije Ernst von Siemens za nove produkcije. Tako bo na letošnjem festivalu po napovedih direktorja Janoša Kerna mogoče slišati vrsto novih del, gostovanja slovenskih glasbenikov pa so razširili v Nemčijo, Avstrijo, Španijo in Italijo.

Zasedba Pantaloons na eni od preteklih izvedb Noči v stari Ljubljani. Foto: Imago Sloveniae
Zasedba Pantaloons na eni od preteklih izvedb Noči v stari Ljubljani. Foto: Imago Sloveniae

Na festivalu bodo med drugim nastopili ansambel Camerata Academica z ljubljanske Akademije za glasbo, kitarista Klara Tomljanovič z novitetami štirih skladateljev in Mak Grgić z Bachovo glasbo, zasedba Ensemble.si z mednarodno uspešnimi slovenskimi glasbeniki in ansambel za sodobno glasbo MD7, ki bo z nastopom zaznamoval svojo 20-letnico delovanja.

Iz tujine prihajajo na festival kvartet Berlin-Tokio, avstrijski projekt Dežela vzdihljajev, trio Pena-Pasch-Posada z izborom zarzuel, avstrijski pianist Paul Gulda ter italijanski klavirski duet Marca Sollinija in Salvatoreja Barbatana. V džezovskem delu bo nastopil tudi brazilski kvartet bobnarja Igorja Wiillcoxa. Festivalsko dogajanje bo dopolnjeval cikel mladih talentov.

Za sklep poletja še Noči v stari Ljubljani
Že tradicionalno se bo konec avgusta sklenil z Nočmi v stari Ljubljani, takrat bo na sporedu tudi mednarodni muzikološki simpozij, posvečen temi Glasba mladih.

Začenja se festival Imago Sloveniae