Andrej Goričar je prvo mesto zasedel z delom za klavir in orkester, naslovljenim Ex anima. Foto: www.divertimento.si
Andrej Goričar je prvo mesto zasedel z delom za klavir in orkester, naslovljenim Ex anima. Foto: www.divertimento.si

O nagrajencih je letos presojala mednarodna žirija, ki ji je predsedoval slavni skladatelj Ennio Morricone. Med skladatelji z vsega sveta, mlajšimi od 41 let, je drugo nagrado podelila Karakiju Ryosukeju iz Japonske, tretjo pa je prejel Ulziibayar Šatar iz Mongolije.
V šestnajstih letih prirejanja tekmovanja so na čelu žirije stala sama priznana glasbena imena, kot so Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Eliot Fisk in Klaus Ager.
Od filmske glasbe do aranžmajev za glasbene zasedbe
Andrej Goričar , leta 1971 rojeni Ljubljančan, je med študijem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani prejel študentsko Prešernovo nagrado za interpretacijo Beethovnovega V. klavirskega koncerta, ki ga je izvedel z orkestrom Slovenske filharmonije. Študij je končal z izvedbo izvirne različice Gershwinove Rhapsody in blue, pri kateri so ga spremljali Simfoniki RTV Slovenije pod taktirko Carla Davisa.
Leta 1996 je začel delovati kot ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, kjer je vodil tudi revijski orkester, pred osmimi leti pa stopil na samostojno pot in se posvetil skladanju. Med letoma 1996 in 2007 je bil tudi pianist, improvizator ter spremljevalec nemega filma Slovenske kinoteke. Leta 2002 je napisal in s simfoničnim orkestrom kot dirigent krstno izvedel glasbo za nemi film Zora, prvo orkestrsko partiruro za celovečerni nemi film pri nas. Do leta 2007 je vodil revijski orkester Divertimento in zanj pisal priredbe.
Goričar se posveča tako pisanju glasbe za neme filme kot komponiranju in aranžiranju za različne glasbene sestave. Njegovi glasbi lahko prisluhnemo tudi v gledaliških hišah, kjer sodeluje predvsem z režiserjem Vitom Tauferjem.