Foto:
Foto:
Zmaga Kumer

Nagrado so podelili na gradu Štanjel. Mira Omerzel Merit se s slovenskimi ljudskimi pesmimi ukvarja kot strokovna raziskovalka in kot umetnica, poustvarjalka. Njen strokovni opus obsegajo strokovne razstave, etnološke monografije, predavanja, seminarji in ansambelske predstavitve slovenskega glasbenega izročila.

Sprva se je umetnica in strokovnjakinja posvečala predvsem ljudskim glasbilom, pa tudi ljudski pesmi, kasneje pa je postala dejavna zlasti pri arhivskem oživljanju slovenske in evropske stilne in ljudske glasbene dediščine preteklih dob od srednjega veka in renesanse do danes.

Gostja svetovnih koncertnih odrov
Mira Omerzel Mirit sodeluje v skupinah pevcev Trutamora Slovenica, Truta in Vedun. Nikoli ni delala v okviru večjih inštitucij. Z doslednim delom je odkrivala zvok slovenskih pokrajin in ga predstavljala na koncertih po Evropi, Ameriki in Afriki.

Od ljudske glasbe do kvantne fizike
Odbor je v obrazložitvi nagrade med drugim zapisal, da so "z leti vedno intenzivnejša vprašanja o izvoru zvoka Omerzelovo peljala še v svet akustike zvoka, torej na področje fizike, in še dlje, do raziskav in povezav s kvantno fiziko, ki je etnomuzikologijo potisnila v ospredje sodobne etnološke vede".

De Profundis in družinski kvartet
Na slovesni podelitvi nagrade sta nastopila tudi družinski kvartet Batista in kranjski komorni zbor De profundis, ki je pod vodstvom zborovodkinje Branke Potočnik Krajnik predstavil izbor skladb iz projekta Slovenska ustvarjalnost - ljudska pesem.

Nagrado, ki nosi ime slovenskega jezikoslovca, literarnega zgodovinarja in etnologa Karla Štreklja, podeljuje posebni odbor, ki ga sestavljajo predstavniki štirih kraških občin, Javnega sklada RS-a za kulturne dejavnosti in Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU.

Poustvarjanje slovenskih ljudskih pesmi
Štrekljevi večeri so potekali od junija do septembra, na njih pa so različne vokalne skupine in zbori poustvarjali slovenske ljudske pesmi, ki jim grozi, da bodo utonili v pozabo. V treh mesecih so se v okviru Štrekljevih večerov zvrstili koncerti v Gočah, Kobjeglavi, Pliskovici, Rodiku, Lokvi in na Gorjanskem.

Med drugimi so se v okviru večerov obiskovalcem predstavili KUD Kresnice iz Litije, pevski skupini Bodeče neže in Kranjski furmani Akademske folklorne skupine Ozare iz Kranja, pevski zbor KD Bloke iz Nove vasi, ljudska pevca Marija in France Anzelc.

Štrekljevo nagrado so do sedaj že prejeli Pavel Merku, Milko Matičetov in Zmaga Kumer.