Foto:
Foto:
Na Naši pesmi se je letos predstavilo 23 zborov.
Žiriji je predsedovala zborovodkinja Karmina Šilec.

Najbolje so se odrezali pevci iz Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča ŠOU in iz mešanega zbora Sv. Nikolaja iz Litije, 3. mesto pa je pripadlo komornemu zboru Ipavska iz Vipave.

Posebne nagrade
Petčlanska žirija v sestavi Karmina Šilec, Tomaž Faganel, Andraž Hauptman, Robert Sund in Katalin Kiss je podelila tudi nekaj posebnih nagrad. Za najboljši zbor, ki se je prvič predstavil na mariborskem festivalu, je bil razglašen komorni zbor Megaron iz Ljubljane, najbolj perspektiven zborovodja pa je postal Aco Biščevič.

Najboljši izvajalci skladb
Kakovost zbora opredeljuje predvsem izvirnost izvedbe skladb, ki jih pevci poustvarjajo. Zato je žirija podelila tudi nagrade za izvedbo. Akademski zbor Toneta Tomšiča ŠOU se je najbolje izkazal pri izvajanju skladb, nastalih od 20. stoletja naprej, slovenske ljudske pesmi najlepše prepevajo pevci iz komornega zbora Limbar, sodobne slovenske skladbe pa najlepše zvenijo v izvedbi mešanega pevskega zbora Hrast.

Posebno priznanje celo žirantu
Na sklepnem koncertu pa je posebno priznanje prejel Andraž Hauptman. V imenu Javnega sklada RS-a za kulturne dejavnosti mu je Igor Teršar podelil Gallusovo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenih dejavnosti.

Kdo se lahko udeleži tekmovanja?
Festivala se lahko udeležijo bodisi domači pevski zbori bodisi zbori iz tujine, v katerih pa prepevajo Slovenci. Naša pesem je tekmovalno srečanje ljubiteljskih zborov, zato v zborih ne smejo sodelovati poklicni pevci. Zbori pa morajo zadostiti še eni zahtevi, sestavljati jih mora najmanj 12 pevk ali pevcev.

Žirija je natančno določila program, ki so ga zborovske skupine morale izvesti. Mešani zbori so tako morali obvezno zapeti pesem skladatelja Ubalda Vrabca Kresno jutro z besedilom Cvetka Golarja, ženske zasedbe so nekaj tednov vadile skladbo Slavka Osterca Na poti v Črnomelj, za katero je besedilo napisal Albin Čebular, besede Otona Župančiča pa so v skladbi Ej, mačice na melodijo Vilka Ukmarja prepevali moški pevci.

Statut Naše pesmi določa, da mora v žiriji sedeti pet članov, od katerih morajo biti trije poznavalci zborovskega petja iz naših logov, pri presojanju zborov pa morata sodelovati tudi dva tujca. Slovenski žiranti so bili tokrat predsednica žirije Karmina Šilec, Tomaž Faganel in Andraž Hauptman, iz tujine pa sta prispela Šved Robert Sund in Madžarka Katalin Kiss.

Delček karte za pot v tujino
Udeležba na tekmovanju Naša pesem je za amaterske zbore privlačna tudi s finančnega vidika. Zbori, ki si prislužijo zlato, srebrno ali bronasto plaketo, imajo namreč prednost pri dodeljevanju državne finančne podpore za udeležbo na mednarodnih tekmovanjih. Kdo je dobitnik finančne podpore, sicer določi rezultat javnega razpisa.

Natopajoči na Naši pesmi 2005
V Mariboru se je letos predstavilo 23 zborov. Nastopili so: KUD PAZ Vinka Vodopivca Ljubljana (zborovodja Primož Malavašič), ženski akademski pevski zbor Vugaš Murska Sobota (Mileva Kralj Buzeti), dekliški pevski zbor Radost Godovič (Damjana Leskovec), mešani pevski zbor Postojna (Matej Penko), mešani pevski zbor Novo mesto (Jožica Prus), APZ Maribor (Zsuzsa Budavari), mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto (Fernando Mejias), APZ Franceta Prešerna Kranj (Primož Kerštanj), mešani pevski zbor Gorenje Velenje (Katja Gruber), APZ kluba ptujskih študentov (Robert Feguš), APZ Celje (Barbara Arlič), mešani pevski zbor Stanka Premrla Podnanos (Nadja Bratina), komorni zbor patra Stanislava Škrabca Ribnica (Marijan Cvitak), komorni zbor Limbar Moravče (Elizabeta Pirnat), APZ Aeternum Škofja Loka (Aco Biščevič), mešani pevski zbor Kalc Knežak (Florijana Barešič), komorni zbor Ipavska Vipava (Matjaž Šček), APZ Toneta Tomšiča ŠOU v Ljubljani (Urša Lah), mešani pevski zbor Danica iz avstrijskega Št. Primoža (Stanko Polzer), mešani pevski zbor Odmev Kamnik (Ana Smrtnik), komorni zbor Megaron Ljubljana (Damijan Močnik), mešani pevski zbor Hrast iz italijanskega Doberdoba (Hilarij Lavrenčič) in mešani pevski zbor svetega Nikolaja Litija (Helena Fojkar Zupančič).