Spominski muzej Huga Wolfa v središču koroškega mesta bo v času dogodkov obarvan modro, tudi zato, ker je bil Wolf, kot pravijo v muzeju, znan po svojih
Spominski muzej Huga Wolfa v središču koroškega mesta bo v času dogodkov obarvan modro, tudi zato, ker je bil Wolf, kot pravijo v muzeju, znan po svojih "iskrivih modrih domislicah". Foto:
Hugo Wolf
Zanimivo je, da Huga Wolfa cenijo po vsem svetu. Društva Huga Wolfa - slovensko je bilo ustanovljeno leta 1993 - tako najdemo celo na Japonskem. Wolf, sin slovenske matere in avstrijskega očeta, ki se je sam štel za skladatelja nemškega kulturnega kroga, je napisal več kot 300 samospevov, opero Corregidor, več simfoničnih pesnitev, zborovskih skladb ter komorna in klavirska dela. Umrl je leta 1903.

Ta se je v Slovenj Gradcu rodil 13. marca 1860, njegova rojstna hiša pa je danes urejena v spominski muzej.

Dogajanje organizira Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju z Glasbeno šolo Slovenj Gradec. Spominski muzej Huga Wolfa v središču koroškega mesta bo v času dogodkov obarvan modro, tudi zato, ker je bil Wolf, kot pravijo v muzeju, znan po svojih "iskrivih modrih domislicah".

Anekdote, ki se jih spominja Wolfova sestra
Danes bo ob 17.00 najprej posebno vodenje po stalni razstavi o Wolfovem življenju in delu, sledila bo predstavitev e-knjige Spomini na dom, v kateri so zbrani zapisi Wolfove starejše sestre Modeste Wolf Strahser. V knjigi med drugim navaja, da je Hugo Wolf zelo rad pil dobro kavo in da je kot otrok razbijal po bobnih, zaradi česar so sosedje mislili, da zunaj grmi.

Mali Mozartov naslednik
Hugo Wolf je sicer s štirimi leti igral violino in klavir, s petimi postal del domačega, hišnega orkestra, s šestimi je prvič javno nastopal, kar je zelo rad počel. Oče ga je, oblečenega kot Mozarta, vodil po meščanskih hišah, med drugim opisuje knjiga, ki je v tiskani obliki izšla leta 1994. Za prevod iz nemščine sta takrat poskrbela Tatjana Srebot Rejec in Franček Lasbaher, vsebine pa je zbral, dopolnil in uredil Jože Leskovar. Knjigo je v posodobljeni obliki muzej letos izdal kot e-knjigo.

Njeni današnji predstavitvi bo sledil koncert Andreja Ofaka (kitara) in Boruta Morija (harmonika). V nedeljo ob 16.00 pripravljajo v spominskem muzeju glasbeno pravljico za otroke z naslovom Hugec in ponovno tudi vodenje po razstavi. Ob 17.00 bo za konec dvodnevnega dogajanja sledil še koncert Davorina Morija (klavir) in Maria Podrečnika (tenor).

Hugo Wolf, ki je umrl na Dunaju, star 43 let, je za seboj pustil obsežen opus. Napisal je več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela.