Z vzpostavitvijo informacijsko-dokumentacijskega centra Huga Wolfa želijo organizatorji ohranjati in oživljati zgodovinsko mestno jedro Slovenj Gradca. Foto: Maribor 2012 EPK
Z vzpostavitvijo informacijsko-dokumentacijskega centra Huga Wolfa želijo organizatorji ohranjati in oživljati zgodovinsko mestno jedro Slovenj Gradca. Foto: Maribor 2012 EPK
V drugem koncertu cikla Carpe artem bomo prisluhnili kombinaciji inštrumentov, ki je na koncertnih odrih manj zastopana. Foto: Spletna stran projekta

V hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu so v okviru projekta Oživljeni zven preteklosti vzpostavili mednarodni informacijski dokumentacijski center Huga Wolfa in odprli prenovljeno stalno razstavo o življenju in delu tega skladatelja.

Splet multikulturnih dogodkov z naslovom Oživljeni zven preteklosti temelji na ohranjanju in oživljanju zgodovinskega mestnega jedra in krepitvi identitete rojstnega mesta skladatelja Huga Wolfa (1860–1903), rojenega prednikom slovenskega porekla.

Zvrstil se bo cikel koncertov Wolf povezuje, na novo pa bo zaživela tudi prenovljena Wolfova rojstna hiša s spominskim muzejem in mednarodnim informacijskim centrom Hugo Wolf. Ta se bo uporabljal kot vozlišče in koordinacijska točka Mednarodnega združenja društev Huga Wolfa.

Že uveljavljeno tekmovanje mladih pevcev bo zaživelo kot 1. mednarodno solopevsko tekmovanje Hugo Wolf. Med dogodki bo tudi glasbeno-scenska uprizoritev dela Nova ljubezen po motivih Hermanna Bahra ter muzikološki simpozij, povezan s Hugom Wolfom.

Užij umetnost v Mariboru
Drevi ob 19.00 pa bosta v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvorca v Mariboru v sklopu projekta Carpe artem (Užij umetnost) pod okriljem EPK-ja nastopila harmonikar Borut Zagoranski, ki trenutno živi v Pulju, kjer poučuje na filozofski fakulteti, obenem pa je tudi pedagog na ljubljanski akademiji za glasbo, in angleški violončelist Ashok Klouda.

Program bo zajemal dela Bacha, Gubajduline, Rahmaninova, Piazzolle in hrvaškega skladatelja Davorja Bobića, torej od baroka do 20. stoletja in argentinskega tanga nueva.