Foto: Darja Štravs Tisu Photography
Foto: Darja Štravs Tisu Photography

Večer bo v celoti posvečen ustvarjanju skladatelja Richarda Straussa, njegovima dvema pomembnima umetninama: Dvema spevoma, op. 34 in Alpski simfoniji, op. 64. Veličastnost in kompozicijska ter izvedbena kompleksnost del bo tako orkestru in zboru ponudila, da se ob uvodu v novo sezono predstavita v velikem slogu.

Slovenska filharmonija pa je v ponedeljek na novinarski konferenci predstavila nove glasbene izzive prihajajoče sezone. Koncerti s svojo tematsko raznovrstnostjo oblikujejo kar šest abonmajskih ciklov. K sodelovanju so povabili tiste dirigente, ki so v pretekli sezoni resnično navdušili, ter jim dodali vrsto izjemnih glasbenih umetnic in umetnikov, ki bodo zagotovo prihajajoči sezoni vtisnili neizbrisen pečat.

Prežeti z glasbo visoke romantike
V vrtincu čustev
so naslovili abonma, v katerem bo veliki simfonični orkester z razkošno paleto zvočnih barv na koncertih abonmaja SMS – Samih mogočnih skladb potegnil v vrtinec najrazličnejših čustvenih razpoloženj. Sporedi koncertov bodo prežeti z glasbo visoke romantike, dopolnjevala pa jo bodo dela Prokofjeva, Stravinskega ter slovenskih skladateljev Demetrija Žebreta in Petra Kopača.

Pod naslovom V objemu lepote so združeni Filharmonični klasični koncerti v abonmaju FKK, ki prinašajo žlahtne mojstrovine dunajske klasike, dopolnjujejo pa jih dela različnih slogovnih obdobij.

Foto: Darja Štravs Tisu Photography
Foto: Darja Štravs Tisu Photography

Sodobna glasba bo zvenela pod naslovom Poslušajmo drugače – v abonmaju SOS – Sodobnih orkestrskih skladb. Vsakemu koncertu pa se bosta pridružila še dva spremljevalna dogodka: SIM – Sobotna izobraževalna matineja in pokoncertno druženje.

Prek besede in glasbe h globljemu doživljanju
Zboru slovenske filharmonije bomo lahko prisluhnili v dveh abonmajskih ciklih, v enem bo svojo zvočnost združil z orkestrom, v drugem pa bo nastopal samostojno. Pod naslovom Zven sožitja se združujejo koncerti abonmaja VIP z deli vokalno-instrumentalnega programa, ki bo obudil veličastne trenutke glasbene zgodovine. S koncerti v abonmaju PVC – Pretežno vokalnega cikla ‒ pa bo Zbor Slovenske filharmonije povabil v glasbeni svet, naslovljen Na krilih besed, ter kot so zapisali v Programski knjižici Slovenske filharmonije, prek besede in glasbe vodil h globljemu doživljanju.

Foto: Darja Štravs Tisu Photography
Foto: Darja Štravs Tisu Photography

In ne nazadnje so tu tudi Zgodbe – naslov koncertov Družinskega abonmaja Glasba DA!, ki bodo družinam in najmlajšemu občinstvu v Slovenski filharmoniji krajšali sobotne dopoldneve. Prek glasbe, ki bo pripovedovala najrazličnejše zgodbe, bodo lahko obiskovalci izvedeli veliko zanimivega.

In za konec še nekaj misli, ki nam jih je po tiskovni konferenci namenil direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc. "Slovenski filharmoniki smo dolgo zimo prebili večinoma pred kamerami in mikrofoni ter v svet pošiljali glasbo, ki je po svetovnem spletu iskala pot do vas. Naši spletni koncerti so bili za marsikoga uteha, za druge zadovoljstvo, za nekatere pa lahko prvi stik z našo glasbo, ki je morda vzbudila željo po obisku pravih koncertov," je dejal.

Z nastopom letošnjega poletja se je po njegovih besedah spet zazdelo, da bo vse našteto le še preteklost, a vendar dvom ostaja. "Zavestno se obnašamo in delujemo tako, kot da je – ali bo – odslej spet vse v najlepšem redu. V to nas žene neusahljivi optimizem in želja po neposrednem stiku z vami. Zato gremo v sezono 2021/22 tako kot lani na vse ali nič."