Slovenska filharmonija je v sezoni 2001/02 praznovala 300. obletnico obstoja. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija je v sezoni 2001/02 praznovala 300. obletnico obstoja. Foto: BoBo
Uroš Lajovic
Zaradi aprilskega odhoda maestra Uroša Lajovica iz Slovenske filharmonije je po besedah direktorja Damjana Damjanoviča priprava nove sezone za oba orkestrska cikla zahtevala nekaj dodatnega dela. Foto: BoBo
Nove člane sveta javnega zavoda je aprila imenovala vlada, in sicer so bili za mandatno dobo petih let imenovani Boris Rener, Mojca Menart, Marjetica Mahne ter Igor Teršar. Zaposleni v SF-ju so pretekli mesec v svet zavoda izvolili še Marino Kopše in Katarino Lenarčič. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
Direktorja Damjana Damjanoviča še posebej veseli, da filharmonija z novo sezono širi svojo programsko ponudbo. Foto: BoBo

Slovenska filharmonija (SF) bo v novi sezoni modrega abonmaja nadaljevala smernice, ki jih je zastavil Uroš Lajovic, zdaj že nekdanji maestro filharmonije. Zaradi nedavnega odhoda šefa dirigenta iz SF-je je priprava nove sezone za oba orkestrska cikla zahtevala nekaj dodatnega dela, je povedal direktor Damjan Damjanovič.

Glasba za gledališče bo predstavljala rdečo nit oranžnega abonmaja, tudi vokalni abonma se bo s koncertom poklonil eni obletnici, in sicer desetletnici smrti skladatelja Uroša Kreka. Obetata se gostovanji na Dunaju in v Gradcu, z enim od koncertov pa se bodo poklonili tudi 500. obletnici reformacije, in sicer bo na sporedu Mendelssohnova Simfonija v B-duru – Hvalnica.

Stravaganze živijo naprej
V modrem abonmaju bodo sledili poti, ki jo je Lajovic pod naslovom Stravaganze posvetil kompozicijam, ki so morda redkeje na sporedu. Tako bo v njem mogoče prvič slišati Šostakovičevo Sonato za violino in orkester, Amerikanca na Danskem Andyja Papa in Ščedrinove Poredne prigodnice, po pol stoletja bo ponovno na sporedu Stabat Mater Gioacchina Rossinija, in sicer za veliko noč.

Med gostujočimi dirigenti bodo dobitnik nagrade za najboljšega mladega dirigenta na lanskem Salzburškem festivalu Aziz Šohakimov, umetniški vodja filharmonikov iz Talina Risto Joost in dobitnik nagrade Sklada Georga Soltija Vladimir Kulenović. Med solisti direktor SF-ja omenja pianista Simona Trpčeskega in Fazila Sayja, klarinetista Mateta Bekavca in violinista Juliana Rachlina.

Iz Italije v filharmonijo
Glasba, ustvarjena za gledališče, bo torej na sporedu oranžnega abonmaja. Slišati bo mogoče med drugim odlomke iz Wagnerjevih oper, Bartokov Grad vojvode Sinjebradca, Debussyjevo suito iz baleta Peleas in Melisanda ter suito iz Straussovega Kavalirja z rožo.

Med solisti bodo sopranistka Brigitte Pinter, violinist Emmanuel Tjeknavorian, violončelist Mario Brunello, pianisti Nikolaj Demidenko, Itamar Golan in Danijel Detoni. Med dirigenti pa bodo že znani gostje Vladimir Fedosejev, Ari Rasilainen, Philipp von Steinaecker, James Jud in Olari Elts.

V počastitev 100-letnice rojstva Leonarda Bernsteina bo orkester marca prihodnje leto gostoval v dunajskem Konzerthausu, že septembra letos pa bo s prvim koncertom za modri abonma, v katerem bodo tudi Groteskni plesi Janeza Matičiča, odprl sezono Musikvereina v Gradcu.

Pevci pod streho filharmonije
Vokalni abonma, kot ga je začrtala umetniška vodja zbora SF-ja Martina Batič, bo gostil zbor latvijskega radia, iz "botrstva" profesionalnega zbora ljubiteljskemu sestavu bo v enem večeru združil hišni zbor s Komornim zborom Megaron ob jubileju dirigenta Damijana Močnika. Na solističnem recitalu bo tenorist Aco Bišćević nastopil ob različnih brenkalih, s katerimi ga bo spremljal Bor Zuljan.

Novosti slovenskih skladateljev in dela Marija Kogoja bodo zazvenele pod vodstvom Stojana Kureta, pod vodstvom norveške dirigentke Grete Pedersen Maša v d-molu Josepha Hydna. Vokalni cikel bo gostil še nemškega dirigenta Holgerja Specka z deli nemške in avstrijske romantike. Sezono bo končal Stephen Layton, britanski dirigent in strokovnjak za sodobno zborovsko glasbo.

Širjenje programske ponudbe
Tretjič po vrsti bodo izvedli Filharmonični festival baročne glasbe, ki bo po izboru umetniškega vodje Mateja Šarca postregel z glasbo italijanskega baroka. Trobilni ansambel, torej najmlajši komorni sestav SF-ja, pa bo izvedel cikel treh koncertov, na enega od njih bodo povabili letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Boštjana Gombača.