Koncertov Slovenske filharmonije se trenutno lahko udeležujete le prek spleta. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Koncertov Slovenske filharmonije se trenutno lahko udeležujete le prek spleta. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Filharmoniki so koncert naslovili Škotske impresije, spremljati pa ga bo mogoče na spletni strani filharmonije. Na spored koncerta so uvrstili kompoziciji, ki ju je Mendelssohn ustvaril po vtisih s severa Britanskega otočja: koncertno uverturo Hebridi in Simfonijo št. 3 v a-molu, imenovano Škotska.

Kot je v koncertnem listu zapisal muzikolog Jernej Weiss, so Mendelssohna pri potovanju po Škotski in severnem otočju vse do Hebridov prevzele neverjetna narava, groba klima in nenavadno mračna zgodovina. Muzikolog Hugo Leichtentritt je o uverturi Hebridi zapisal: "Res prikliče čudovito živo podobo kipečega morja, valov, katerih butanje odmeva v skalnih jamah, rezkih krikov galebov, vonja soli v zraku, ostrega duha po morski travi in otožnega razpoloženja tega severnjaškega prizora."

Za Škotsko simfonijo pa je skladatelj povedal, da je začetek zanjo našel v palači Holyrood, kraljevi rezidenci v Edinburgu, v kateri so okronali škotsko kraljico Marijo Stuart. Do dokončanja je sicer minilo še 13 let, prvič pa jo je izvedel 3. marca 1842 s svojim hišnim orkestrom leipziškega Gewandhausa. Kot je zapisal Weiss, gre za njegov najdrznejši simfonični poizkus. Skladatelj se je z njo najdlje ukvarjal in zaključil svoje simfonično ustvarjanje.

Španski oboist v gosteh
Na programu je še Koncert za oboo in godala v a-molu britanskega skladatelja in zbiralca ljudskih pesmi Ralpha Vaughana Williamsa. Njegova glasba ima po Weissovih besedah nezgrešljiv ljudski nadih, saj sta v njej utelešena zgradba in duh angleške ljudske pesmi. Na njegovo ustvarjanje pa so vplivale tudi grozote prve in druge svetovne vojne. Odmev na to obdobje je tudi omenjeni koncert, v katerem bo kot solist nastopil španski oboist Ramon Ortega Quero.

Dirigent in oboist Douglas Boyd bo z Orkestrom Slovenske filharmonije tokrat sodeloval prvič. Foto: Slovenska filharmonija
Dirigent in oboist Douglas Boyd bo z Orkestrom Slovenske filharmonije tokrat sodeloval prvič. Foto: Slovenska filharmonija

Dvakratni dobitnik nagrade echo klassik je po študiju na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Granadi pri 12 letih postal član Andaluzijskega mladinskega orkestra, leta 2003 pa ga je Daniel Barenboim sprejel med člane Orkestra Zahodno-vzhodni divan. Od leta 2008 deluje kot prvi oboist Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, kjer je nastopal pod vodstvom Marissa Jansonsa. Sodeloval je tudi z drugimi priznanimi dirigenti, kot so Riccardo Muti, Herbert Blomstedt, Colin Davis, John Eliot Gardiner in Nikolaus Harnoncourt. Po letu 2007, ko je osvojil prvo nagrado na tekmovanju ARD, solistično nastopa s številnimi orkestri.

Dirigent in oboist Douglas Boyd bo z Orkestrom Slovenske filharmonije tokrat sodeloval prvič. Študiral je na londonski Kraljevi akademiji za glasbo in nadaljeval v Parizu. Od leta 2012 je umetniški direktor Opere Garsington, v zadnjih letih pa je dirigiral vsem orkestrom BBC, Kraljevemu škotskemu nacionalnemu orkestru, Orkestru Philharmonia iz Londona, Orkestru Tonhalle iz Züricha in številnim drugim.