Izvedli bodo dela Igorja Stravinskega, Camilla Saint-Saensa in Lucijana Marije Škerjanca, ki se ga bodo filharmoniki v tej sezoni spominjali ob 120-letnici njegovega rojstva.

Charlesa Dutoita so v prejšnji sezoni imenovali za glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije. Foto: Chris Lee/Slovenska filharmonija
Charlesa Dutoita so v prejšnji sezoni imenovali za glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije. Foto: Chris Lee/Slovenska filharmonija

Glasbeniki bodo uvodoma poustvarili Škerjančevo koreografsko simfonično pesnitev Marenka o tragični usodi dunajske deklice iz leta 1940. Sledil bo balet Igra kart Stravinskega in Saint-Saensova Simfonija z orglami, ki jo je skladatelj posvetil Franzu Lisztu.

Dutoit, rojen leta 1936, je bil v prejšnji sezoni imenovan za glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije. Pred tem je bil med drugim umetniški vodja in šef dirigent Kraljevega filharmoničnega orkestra v Londonu, šef dirigent Filadelfijskega orkestra, umetniški vodja Simfoničnega orkestra v Montrealu in glasbeni vodja Orkestra Festivala Verbier. Leta 2017 je dobil zlato medaljo londonske Kraljeve filharmonične družbe.

V sezoni 2019/20 bo Slovenska filharmonija v glavnih treh abonmajih, modrem, oranžnem in vokalnem, ponudila 24 programov simfonične, zborovske in vokalno-instrumentalne glasbe. V oranžnem abonmaju bo poudarek na 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki ga bo svet zaznamoval prihodnje leto, v modrem abonmaju pa se bodo spomnili domačega simfonika Škerjanca, eno vodilnih osebnosti slovenske glasbe prejšnjega stoletja.

Stalni gostujoči dirigent bo Philipp von Steinaecker iz Nemčije. Z njim je SF konec maja podpisala dveletno pogodbo, ki v letošnji sezoni predvideva tri abonmajske koncerte, v sezoni za tem pa štiri. Ob tem pa bo prevzel še gostovanje po Sloveniji in v zamejstvu, snemanje ter sodelovanje pri organizaciji turnej in gostovanj v tujini.