Foto: arhiv Slovenskega kitarskega kvarteta
Foto: arhiv Slovenskega kitarskega kvarteta

Na radijskem koncertu bo prvič zvenel kvartet kitar, pester, duhovit in privlačen spored pa bo izvedel ugledni Slovenski kitarski kvartet, v katerem igrajo štirje slovenski kitarski virtuozi. Zelo uspešno so diplomirali na ljubljanski Akademiji za glasbo ter končali tudi podiplomski študij in dodatna izpopolnjevanja v tujini; to so Izidor Erazem Grafenauer, Mario Kurtjak, Simon Krajnčan Fojkar in Aljoša Vrščaj.

Foto: arhiv Slovenskega kitarskega kvarteta
Foto: arhiv Slovenskega kitarskega kvarteta

Kitaristi so tudi prejemniki najvišjih nagrad in priznanj na slovenskih in tudi mednarodnih glasbenih tekmovanjih, ob tem so prejeli študentske Prešernove in druge nagrade za glasbeno izvajanje. V kvartetu igrajo od leta 2012, redno koncertirajo po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji in pripravljajo zanimive in odmevne koncerte in koncertne cikle, kot je bil leta 2015 cikel koncertov glasbe Johanna Sebastiana Bacha ob 330. obletnici skladateljevega rojstva.

Izvajajo izvirne skladbe in priredbe del za godalne in druge zasedbe, ki jih v svojih priredbah premierno izvedejo kot kitarski kvartet, izvajajo pa tudi nove skladbe, ki jih zanje pišejo sodobni slovenski skladatelji.

Kitarist kvarteta Izidor Erazem Grafenauer pravi: "Glasba za kvartet kitar, jasno, ni tako obsežna, kot na primer za godalni kvartet, kljub temu pa stremimo k izvajanju originalnih del, ki jih je precej v 20. in 21. stoletju, najdejo se tudi skladbe iz klasicizma in romantike, pred tem pa teh skladb ni bilo. Res so v renesansi obstajali različni konsorti za štiri glasove – tudi za štiri lutnje, a takšne glasbe še nismo izvajali. Poleg tega pa izvajamo priredbe orkestrskih skladb. Kitarist Mario Kurtjak je tudi že napisal dve skladbi, eno trenutno pišem sam, nekaj del drugih slovenskih skladateljev smo tudi že izvajali, npr. skladbi Petra Šavlija in Aleša Strajnarja, ki sta za nas priredila svoji skladbi, jasno pa je, da stremimo k drugi instrumentaciji znanih del in k razširitvi repertoarja z novimi deli in tudi z različnimi priredbami."

Promo Koncert v Komornem studiu: Slovenski kitarski kvartet

Na radijskem koncertu bodo izvedli pester izbor skladb od konca 19. stoletja do najnovejših del: 1. stavek priljubljene Serenade Benjamina Ipavca, ciklični deli priznanih tujih glasbenih ustvarjalcev: Španca Federica Morena Torrobe iz 20. stoletja in sodobnega ameriškega skladatelja Philipa Glassa, v zadnjem delu radijskega koncerta pa bodo predstavili novejši skladbi članov kvarteta Maria Kurtjaka in Izidorja Erazma Grafenauerja, čigar 1. stavek novega Kitarskega kvarteta bo doživel prvo javno izvedbo.