Slovenski oktet 1955. Foto: Arhiv Slovenskega okteta
Slovenski oktet 1955. Foto: Arhiv Slovenskega okteta

"Vsi ti skladatelji so slovenski in jugoslovanski kulturni krajini vtisnili globok pečat, lahkotni, emotivni in ljudskemu duhu bližnji značaj njihovih pesmi pa je še danes priljubljen. Narodna zavest Slovencev se je v preteklosti zaradi njihovih številnih besedil in lahkotnih melodij vse bolj krepila," so zapisali na Festivalu Ljubljana.

V sodelovanju z zavodom so do decembra zasnovali sedem koncertov. Na prvem, ki bo v sredo v Križevniški cerkvi, se bodo pevci sprehodili skozi dela skladateljev, na katere spominja skladateljska aleja.

Program koncerta združuje izbor sakralnih in domoljubnih pesmi skladateljev, katerih doprsni kipi danes krasijo Alejo slovenskih skladateljev na Vegovi ulici v Ljubljani, ki jo je leta 1932 zasnoval arhitekt Jože Plečnik.

Slovenski oktet 1991–1996. Foto: Arhiv Slovenskega okteta
Slovenski oktet 1991–1996. Foto: Arhiv Slovenskega okteta

Slavnostno odprtje aleje z osmimi spomeniki je potekalo ob zaključku Prvega slovenskega glasbenega festivala. Takrat so odkrili kipe Mateja Hubada, Frana Gerbiča, Benjamina Ipavca, Vatroslava Lisinskega, Jacobusa Gallusa, Davorina Jenka, Stevana Mokranjca in Hugolina Sattnerja, ki jih je izdelal Lojze Dolinar. Pet let pozneje so dodali kip Antona Foersterja in leta 1938 še kip Emila Adamiča.

Oktet je med drugim prejel dve Prešernovi nagradi, nagrado Društva slovenskih skladateljev in veliki zlati znak svobode RS.

Po njegovem zgledu je nastalo več podobnih sestavov po državi
Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo predstavlja na domačih koncertnih odrih ter med rojaki in ljubitelji petja po svetu. Po njegovem zgledu je nastalo več podobnih sestavov po državi.

Ob 20-letnici delovanja je spodbudil nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki še danes povezuje slovenske pevce doma in po svetu. Izdal je več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, leta 2007 pa je njegovo delo v knjigi popisal Boris Pangerc. Oktet je med drugim prejel dve Prešernovi nagradi, nagrado Društva slovenskih skladateljev in veliki zlati znak svobode RS.

Slovenski oktet leta 2019. Foto: Arhiv Slovenskega okteta
Slovenski oktet leta 2019. Foto: Arhiv Slovenskega okteta

Umetniško so pevce usmerjali Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman, od leta 2008 pa ga umetniško vodi njegov član Jože Vidic. V vsem obdobju se je v oktetu zamenjalo več kot 40 članov. Trenutno v njem prepevajo še Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

Naslednji koncert v abonmaju Jubilejnih 70 let Slovenskega okteta in Festivala Ljubljana bo 6. aprila.