Soboško poletje bo potekalo na treh prizoriščih: ob petkih na Trgu kulture, vsak četrtek ter 4. julija, 28. julija in 8. septembra pa bosta prizorišči grajsko dvorišče in Gledališče Park. Foto: BoBo
Soboško poletje bo potekalo na treh prizoriščih: ob petkih na Trgu kulture, vsak četrtek ter 4. julija, 28. julija in 8. septembra pa bosta prizorišči grajsko dvorišče in Gledališče Park. Foto: BoBo

Do 8. septembra se je na različnih prizoriščih zvrstilo 28 glasbenih in plesnih dogodkov s skupno več kot 250 nastopajočimi iz Slovenije in tujine. V soboto pa se bo začel projekt Moje mesto 2012.

Na festivalu bo letos zaigralo, zapelo in zaplesalo več kot 250 nastopajočih različnih narodnosti, kultur, veroizpovedi in usod iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Madžarske, Avstrije, Italije, Češke, Nemčije, Irske, Finske, Ukrajine, Rusije, Gvineje, Madagaskarja, ZDA, Brazilije ter Avstralije.

Od Madžarske do Avstralije
Na letošnjem festivalu bo tako mogoče prisluhniti zelo različnim zvrstem, od džeza in etno-džeza do klasične glasbe, slovenskih ljudskih pesmi in irske ljudske glasbe. Slišati bo mogoče duet madžarskih cimbalistov, prisluhniti glasbi avstralskega domorodca in spremljati nastop jeklenega orkestra, ki izvaja karibsko glasbo na jeklenih sodih.

Do konca avgusta bo zelo pestro tudi v središču Murske Sobote, kjer bodo v okviru projekta Moje mesto na Trgu kulture vsako soboto na vrsti kulturni in umetniški dogodki, namenjeni predvsem otrokom: od cirkusa do lutkovno-gledaliških predstav.

Gre za že znano prireditev, ki je letos iz spremljevalnega dogodka Soboškega poletja prerasla v samostojen projekt, pojasnjujejo na občini. Letos tako dodajajo še dogodke ob nedeljskih dopoldnevih, ko bodo v soboškem mestnem parku za novim objektom Gledališča Park pripravili ustvarjalnice za otroke. V primeru dežja bodo vsi dogodki prestavljeni v Gledališče Park ali Grajsko dvorano.

Oba projekta sta del Evropske prestolnice kulture 2012. Producent Soboškega poletja je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, soproducent pa zavod Maribor 2012. Prireditev Moje mesto pa prav tako pripravlja lokalni zavod za kulturo, turizem in šport, so sporočili s soboške občine.