Foto:
Foto:
Lutke Silvana Omerzuja so zelo prepoznavne.

Festival, naslednik mednarodnega festivala sodobne klasične glasbe Musica Danubiana, bo obiskovalcem ponudil štiri koncerte in glasbeno-lutkovno predstavo Ivana. Na koncertih se bodo predstavili tudi harfistka Mojca Zlobko Vajgl, Aleš Kacjan, Milan Kolbl in Bojan Gorišek.

Slovenska in tuja ustvarjalnost
Prvi del festivala je predstavil slovensko glasbeno ustvarjalnost. Dela slovenskih skladateljev je poustvarila posebna komorna zasedba (Zlobko Vajgl, Kacjan, Kolbl, Gorišek), poleg omenjenih umetnikov pa se bo predstavil še Ansambel za novo glasbo ljubljanske glasbene akademije. Tujo sodobno klasično glasbo pa bosta poustvarila avstrijska zasedba Neues ensemble in duet Nicoletta Sanzin Fabbri in Tomaž Lorenz.

Koncerti bodo potekali v stanovski dvorani Ljubljanskega gradu in viteški dvorani Cekinovega gradu.

Glasba, povezana z lutkami
Lutkovno-plesno predstavo Ivana, ki je tudi del festivala Unicum, so zasnovali lutkar Silvan Omerzu, skladatelj Jani Golob in koreograf Dejan Srhoj.

Ivana lutkovno animacijo prepleta s plesnim gibom in glasbo, ki jo bo v Šentjakobskem gledališču izvajal ansambel MD 7, ustvarjen posebej za festival Unicum.

Slovenija ne zaostaja
Festival Unicum prireja slovenska sekcija Mednarodnega združenja za sodobno glasbo pri Društvu slovenskih skladateljev. Pavel Mihelčič pa kot novo kakovost festivala izpostavlja predvsem spremenjeno programsko vsebino, s katero poudarjajo, da slovenska sodobna glasba sodi ob bok podobni glasbi v Evropi in svetu.