Montserrat, ki leži dobrih 50 kilometrov od Barcelone, je eno najbolj obleganih romarskih središč v Španiji. Foto: Wikipedia/Gyrofrog
Montserrat, ki leži dobrih 50 kilometrov od Barcelone, je eno najbolj obleganih romarskih središč v Španiji. Foto: Wikipedia/Gyrofrog

Zbor Escolania, v katerem prepeva 45 dečkov, starih od 9 do 14 let, ostaja nespremenjen. Bodo pa v samostanu vzporedno ustanovili nov komorni zbor, ločen od Escolanie, v katerem bo približno 25 mladih moških in žensk – starostni razpon bo od 17 do 24 let.

Eden izmed duhovnikov, oče Efrem de Montellà, je pojasnil, da bo mešani zbor liturgične dolžnosti v samostanu prevzel en konec tedna vsak mesec, da "si bodo dečki lahko takrat odpočili".

Zakaj ni deklic? "Težko in kompleksno vprašanje"
"Pogosto nas vprašajo, zakaj v Escolanii ni deklic," je povedal de Montellà. "To je težko in kompleksno vprašanje. Sledimo tradiciji, ki bi jo radi še naprej nadaljevali, zavedamo pa se tudi, da moramo zadostiti povpraševanju."

"Da bi vključili vse deklice, ki bi rade pele v samostanu Montserrat in postale "escolanes", smo sklenili ustanoviti dodaten zbor," duhovnikove besede povzema britanski Guardian. Odločitev je sam označil kot "zgodovinski korak" za zbor, ki neprekinjeno deluje že od 13. stoletja. Zborovodja Pau Jorquera bo določil, kakšno bo idealno razmerje med ženskimi in moškimi glasovi v novem zboru.

Po daljši polemiki je o vključitvi deklet v zbor benediktinski red odločal z glasovanjem; na čelu samostana je novoimenovani opat Manel Gasch. Poudariti hočejo, da bo novi zbor "komplementaren" tradicionalnemu, ne pa njegova konkurenca – v obeh bodo pevci nosili enaka ogrinjala in lente.

Naporen tempo za otroke
Učenci v samostanu Montserrat sledijo nacionalnemu šolskemu kurikulu, poleg tega pa se učijo še igrati klavir in en drug inštrument, poslušajo predavanja glasbene teorije in vadijo zborovsko petje. Dečki, ki so sprejeti v zbor, so večinoma nastanjeni na gori, saj morajo nastopati ob koncih tedna in ob praznikih – kar pomeni veliko obremenitev tudi za njihove družine. To, da bodo odslej imeli vsak mesec en prost konec tedna, bo v prihodnje družinam olajšalo odločitev za vpis sinov v samostansko šolo, upa de Montellà.

Kjer domuje La Moreneta
Slavni samostan je ne samo turistična, pač pa tudi romarska destinacija: ljudje se v gore odpravijo poljubit "črno Devico", kip Marije iz Montserrata iz 12. stoletja. La Moreneta, kot jo imenujejo, je skupaj s sv. Jurijem zavetnica Katalonije. Zbor Escolania je znan predvsem po himni na čast Mariji, El Virolai, ki se začne z verzom: "Aprilska roža, temnopolta ženska z gore."