Foto: EPA
Foto: EPA

Manjšim ustvarjalcem se na pretočnem servisu Spotify slabo piše. S 1. aprilom je podjetje namreč sprejelo nova pravila izplačevanja nadomestil, saj bo uvedel spodnjo kvoto poslušanj. Posamezna skladba bo morala biti poslušana vsaj tisočkrat, da bo avtor skladbe lahko od Spotifyja prejel nadomestilo. Po novi politiki skoraj dve tretjini odstotkov skladb ne bo prejelo nobenega avtorskega honorarja, poroča portal Euronews.

Za največkrat predvajane skladbe še višja izplačila
Iz podjetja Spotify so sporočili, da se višina izplačanih nadomestil ne bo spremenila, ampak bo sklad razdeljen le med upravičene skladbe, kar verjetno pomeni večje zneske za manj izvajalcev in imetnikov pravic, namesto da bi za posamezno predvajanje avtor prejel le 3 cente.

Po podatkih storitve Spotify je v njeni knjižnici 100 milijonov skladb, vendar jih le približno 37,5 milijona izpolnjuje nov prag za ustvarjanje prihodkov. Prav tako trdijo, da preostale skladbe – torej skoraj dve tretjini njihovega celotnega kataloga – predstavljajo le 0,5 odstotka vseh poslušanj na platformi.

Pogoj je tudi minimalno število unikatnih poslušalcev
Čeprav je ta sklep najspornejši, pa ni edini. Da bi se spopadla z goljufivimi dejavnostmi na platformi, digitalna glasbena storitev zdaj zahteva tudi minimalno število unikatnih poslušalcev, da se lahko izplačajo nadomestila. Poleg tega se je podaljšalo trajanje predvajanja tako imenovane funkcionalne vsebine (functional content), ki je potrebna za ustvarjanje avtorskih honorarjev.