Kot Bowrain je Tine Grgurevič glasbo začel izdajati leta 2014, pod imenom, ki predstavlja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo. Foto: Kino Šiška / Aleš Rosa
Kot Bowrain je Tine Grgurevič glasbo začel izdajati leta 2014, pod imenom, ki predstavlja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo. Foto: Kino Šiška / Aleš Rosa

Za uverturo ljubljanskemu večeru bo poskrbel Nace Slak s kompozicijami Nilsa Frahma. Prav nemški glasbenik, skladatelj in producent Frahm je namreč pobudnik in glavni motor svetovnega dneva klavirja. Ta dan po svetu zaznamujejo od lani, na 88. dan v letu. Na izbranih lokacijah pripravijo program, ki vključuje koncerte, inštalacije, predstavitve, delavnice in druge dejavnosti, katerih glavni akter je klavir.

Poleg Frahma so projekt s svojimi nastopi ali drugimi prispevki podprli Olafur Arnalds, Chet Faker, Kieran Hebden (Four Tet), Emika in mnogi drugi.

Kino Šiška se letos projektu pridružuje prvič. Osrednji del dneva klavirja bo solo klavirski nastop skladatelja, pianista in producenta Bowraina, ki je leta 2014 izdal debitantski album Far Out, ki spominja, kot piše na spletni strani Kina Šiške, na dela Thoma Yorka, Four Teta in Massive Attack.

Tine Grgurevič, ki se skriva pod tem psevdonimom, je svojo glasbeno kariero začel kot džezovski skladatelj, od leta 2014 pa z imenom Bowrain predstavlja svojo elektronsko eksperimentalno vizijo. Trenutno pripravlja svoj tretji album Distracted, pri katerem je moči združil s kitaristom in producentom UM-om ter bobnarjem Robertom Nitschkejem.

Za uvod v večer bo poskrbel Nace Slak, dijak ljubljanskega konservatorija za glasbo, ki ga odlikujejo izjemna muzikalnost, lasten glasbenopredstavni svet in estetika tonskega oblikovanja. Izvedel bo Frahmove skladbe Ambre, Unter in Said And Done z albuma Felt.