Foto: Občina Piran
Foto: Občina Piran

Glasbeni sladokusci bodo lahko prisluhnili Tartinijevi sonati za violino v g-molu, Vražjemu trilčku in njegovi sonati za violino v g-molu op. 1 št. 10"Didone abbandonata", pod priredbo znamenite Orffove klasike pa se je podpisala Ana Krstajić.

“Violina je v središču mojega življenja, ni pa edina stvar v mojem življenju. Želim živeti normalno življenje, ne da v treh letih izgorim,” je v intervjuju pred nekaj leti dejal Milenković, ki je zaslovel že kot deček. Že pri desetih letih je igral takratnemu predsedniku ZDA Ronaldu Reaganu, leto pozneje mu je prisluhnil predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, nekaj let pozneje pa tudi papež Janez Pavel II. Igra po vsem svetu, rad pa sodeluje tudi s slovenskimi glasbeniki, med njimi je harmonikar Marko Hatlak, s katerim sta med drugim posnela zgoščenko Tango Compás.

Sorodna novica Stefan Milenković: V igranju violine uživam. Če ne bi, bi prenehal

Največ se posveča klasični glasbi, sodeluje z različnimi orkestri, tudi v Italiji in ZDA, del svojega časa pa namenja tudi poučevanju.

Na odru se mu bo pridružil komorni orkester Camerata Academica, ki deluje pod okriljem Umetniške akademije v Novem Sadu, njegovi člani pa so asistenti, docenti in najboljši študenti akademije, med njimi nekateri danes že priznani solisti in člani evropskih orkestrov.

V Tartinijevem letu več kot 70 prireditev

Koncert je del projekta Tartini 330, v okviru katerega je predvidenih več kot 70 različnih prireditev. Vlada je letošnje leto razglasila za Tartinijevo leto, saj v tem letu zaznamujemo 330 let od njegovega rojstva. V naslednjih mesecih bodo v okviru projekta med drugim izvedli tudi koncert ob dnevu državnosti z Orkestrom Slovenske filharmonije in violinistko Anno Tifu ter dirigentom Marcom Angiusom, ki bo na Tartinijevem trgu 24. junija, in koncert italijanskega violinista Allessandra Quarte s komornim orkestrom I Filarmonici di Roma, ki bo 2. avgusta v Avditoriju, potekali pa bodo še številni drugi dogodki.