Znanstveno etnomuzikološko združenje Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional MusicICTM) je bilo ustanovljeno leta 1947 v Londonu.

Svanibor Pettan. Foto: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani/Nika Ilić
Svanibor Pettan. Foto: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani/Nika Ilić

Združenje, ki danes šteje približno 1500 članov iz več kot 120 držav po svetu, se ukvarja z raziskovanjem, prakso, dokumentiranjem, ohranjanjem in popularizacijo tradicijske glasbe, pa tudi plesa z vsega sveta. Združenju so skozi leta med drugim predsedovali Ralph Vaughan Williams, Jaap Kunst, Zoltán Kodály, Adriene Kaeppler in Salwa El-Shawan Castelo-Branco.

Leta 1960 rojeni Svanibor Pettan je zasnoval študij etnomuzikologije na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete UL, vključno z mrežo gostujočih predavateljev in rednimi mednarodnimi simpoziji. Uvedel je predmete Uvod v etnomuzikologijo, Slovenska ljudska/tradicijska glasba, Popularna glasba, Glasbe sveta, Izbrana poglavja iz etnomuzikologije, Aplikativna etnomuzikologija in Etnoansambel.

Handbook of Applied Ethnomusicology (2015). Foto: Oxford Handbooks
Handbook of Applied Ethnomusicology (2015). Foto: Oxford Handbooks

Glasbe manjšin ter glasba na kontinuumu med vojno in mirom
Področja Pettanovega raziskovanja so glasba in politika med vojno in mirom, multikulturnost, glasba in manjšine, glasba in spol, aplikativna etnomuzikologija. Bil je tudi prvi jugoslovanski etnomuzikolog, ki je se je za svoje znanstvene naloge podajal raziskovat tudi izven Evrope. V svetovni etnomuzikologiji je zaslovel z raziskavami o glasbah manjšin ter glasbi na kontinuumu med vojno in mirom, posebno dejaven je tudi na področju aplikativne etnomuzikologije.

Kot gostujoči profesor je v zadnjem času predaval na univerzah v Berkeleyju (2019), na Dunaju (2020) in v Zürichu (2021), v prihodnjih letih so načrtovana še gostovanja v Colombu in Pekingu. V kar 40 državah po svetu je izvedel več kot 100 vabljenih predavanj. Pettan je tudi avtor ali urednik odmevnih publikacij v različnih jezikih in formatih, med katerimi je tudi The Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology, ki jo je uredil z Jeffom Toddom Titonom.

Dr. Svanibor Pettan (2009)

Številne pretekle funkcije v združenju
V ICTM-ju je bil doslej nacionalni predstavnik Hrvaške in Slovenije, predsednik programskega odbora 38. svetovne konference, soustanovitelj in vodja Študijske skupine za glasbo in manjšine, ustanovitelj in vodja Študijske skupine za aplikativno etnomuzikologijo, član upravnega odbora, generalni sekretar in podpredsednik združenja.

V sredo, 13. oktobra, bo v Zbornični dvorani UL potekala slovesnost ob Pettanovi izvolitvi na mesto predsednika ICTM-ja. Zbrane bosta med drugim nagovorila rektor Gregor Majdič in dekanja filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar, zvrstile se bodo glasbene točke raznovrstnih glasbenih tradicij, so sporočili s filozofske fakultete.