Foto: EPA
Foto: EPA

Sicer je umetniški vodja ansambla MusicAeterna in šef dirigenta simfoničnega orkestra SWR. Prvi koncerti v okviru Utopije so napovedani oktobra v Luksemburgu, Hamburgu, na Dunaju in v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ideja o "združitvi solistov in koncertnih mojstrov različnih orkestrov v eni zasedbi" se je porodila že pred nekaj leti. "Projekt je bil dolgo v fazi pogajanj, zdaj je pripravljen za začetek."

Predana ustvarjalna skupnost
Utopija "ni orkester v običajnem pomenu besede, temveč predana ustvarjalna skupnost podobno mislečih ljudi, ki so se posvetili iskanju najboljšega zvoka in pravega duha glasbenega dela," so ob tem sporočili v Berlinu.

Orkester, ki ne bo imel stalnega sedeža, se bo financiral prek "sredstev, ki jih bodo zbrali na prireditvah". Podpirajo ga tudi neimenovana zasebna fundacija in evropski meceni. Kurencis je kot umetniški vodja pojasnil, da z Utopijo vstopajo "v precej eksperimentalno področje, v katerem vsi skupaj iščejo popoln zvok". (...) "Zapuščamo znano in si upamo skočiti v novo."

Foto: EPA
Foto: EPA

Novi orkester bo temeljil na projektnem druženju glasbenikov z vsega sveta. V prvem projektu sodeluje 112 glasbenikov iz 28 držav, tudi iz Rusije in Ukrajine, ki sta trenutno v vojni.

Kontrabasist Rick Stotijn je projekt Utopija pospremil z besedami, da želijo v svetu, ki razpada, ustvariti prostor, kjer se lahko združijo ideje in omogočijo dialog. "Za nas je zdaj pomembno, da pokažemo, da sta upanje in luč močnejša od vseh negativnih okoliščin."