Tudi The Frictions svojo glasbeno sliko gradijo na izrazitem vokalu Chrisa Eckmana. Foto: Kino Šiška / Aleš Rosa
Tudi The Frictions svojo glasbeno sliko gradijo na izrazitem vokalu Chrisa Eckmana. Foto: Kino Šiška / Aleš Rosa
My Buddy Moose
My Buddy Moose so se ljubljanski publiki predstavili že na letošnjem Slovenskem tednu glasbe. Foto: Lorena Pataj

Ob izidu svojega prvega albuma, Halogen Sky, se The Frictions nocoj ob 21.00, v okviru cikla koncertov YU GO!, predstavljajo v ljubljanskem Kinu Šiška. Kot predskupina bo oder zavzelo še vzpenjajoče se ime hrvaškega avtorskega rocka, zasedba My Buddy Moose iz Reke.

The Frictions so leta 2006 ustanovili Chris Eckman iz "najbolje varovane seattelske skrivnosti", The Walkabouts (glas in kitara), kitarist Bernard Kogovšek, basist Tomi Popit (Hic et nunc) ter bobnar Luka Šalehar (Kamerad Krivatoff). Na koncertnih prizoriščih so delili oder s skupinami in glasbeniki, kot so Mudhoney, Steve Wynn in Vlado Kreslin. V zadnjih letih je skupina poleg domačih koncertov igrala tudi v Italiji, Avstriji in Srbiji, letos pa jih bo med drugim moč slišati na festivalih v Nemčiji in Črni gori.

Glasbeni kredo
The Frictions sledijo svojemu glasbenemu izrazu, v katerem odmevajo zvoki preteklih rockovskih ikon, kot so Television, Neil Young ter Crazy Horse in The Dream Syndicate. Gre za rockglasbo, destilirano do svojega bistva, v kateri ni izumetničenih dodatkov in neželenih odklonov. Oblikuje jo preprosta vera, da so hrupne, hipnotične pesmi, ki jih štirje glasbeniki prepričljivo odigrajo, več kot dovolj. To je "glasba pijanih noči in samotnih poti,", obljubljajo.

Lani se je skupina The Frictions po večletnem ropotanju v kletnem prostoru za vaje končno odpravila v studio in v podaljšanem koncu tedna v živo na analogni trak posnela svoj debitantski album Halogen Sky, ki je že izšel pri založbi Maraton.

"Kozmična americana" z Reke
Nato so tu še My Buddy Moose; Rečani črpajo iz množice stilov popularne glasbe - od rokenrola in punka do soula in countyja; v njihovi glasbi je mogoče čutiti odmev folka Grama Parsonsa, Steva Earla in Townesa van Zandta, pa tudi garažne energije The Sonics in The Stooges.

Chris Eckman, drugič
Leta 2007 so MBM nastopili s Howom Gelbom, enim od najvplivnejših glasbenikov v svetu americane. Sodelovanje z Gelbom se je razširilo tudi na snemanje njihovega drugega albuma, ki je izšel predlani. Poleg Gelba na albumu gostuje tudi Chris Eckman. Novi album je produciral Edi Cukerić (The Bambi Molesters, Goribor, Hladno pivo ...), hrvaški glasbeni portal muzika.hr pa ga je izbral za najboljši alternativni album leta 2010.