Tischlerjeva nagrada je poimenovana po ustanovitelju NSKS-ja in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije v Celovcu Jošku Tischlerju. Foto:
Tischlerjeva nagrada je poimenovana po ustanovitelju NSKS-ja in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije v Celovcu Jošku Tischlerju. Foto:

Dobitnik letošnje Tischlerjeve nagrade, največjega priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem, je Hanzi Gabriel.
Mentorju več tamburaških skupin in soavtorju knjige o tamburaštvu na avstrijskem Koroškem bosta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) nagrado podelila 24. januarja v Celovcu.
Rojen v Šentjanžu v Rožu na avstrijskem Koroškem, kjer je preživel tudi mladost, se je Hanzi Gabriel zgodaj vključil v domačo tamburaško skupino, pozneje pa je na celovškem glasbenem konservatoriju študiral glasbo in študij nadaljeval na Dunaju. Tam se je zaposlil v Theater an der Wien in nato v Volksoper, vseskozi pa je ostal tesno povezan s kulturnim življenjem Slovencev na avstrijskem Koroškem.
Bil je pobudnik ustanovitve in mentor več tamburaških skupin, ki so nadaljevale več ko 100-letno tradicijo tamburaštva med koroškimi Slovenci. Leta 2005 je z Vlasto Lokar Lavrenčič izdal obsežno knjigo Na sledeh tamburaštva na Koroškem. Hanzi Gabriel je tudi ustanovitelj dunajske tamburaške skupine Fermata, ki združuje predvsem v avstrijski prestolnici živeče Slovence, mentor in pobudnik igranja na tamburice pa je bil tudi med Hrvati na avstrijskem Gradiščanskem.
Tischlerjevi nagrajenci
Tischlerjevo nagrado so poimenovali po ustanovitelju NSKS-ja in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije v Celovcu Jošku Tischlerju. Do zdaj so jo med drugim prejeli zgodovinar Bogo Grafenauer, pesnica Milka Hartman, slikar in grafik Valentin Oman, predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle in lani mezzosopranistka Bernarda Fink-Inzko.