Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Letošnja budnica ohranja tradicijo slovenskega godbeništva, a tokrat na drugačen način, je povedal Daniel Leskovic, producent za inštrumentalno glasbo JSKD.

Budnico bodo v petek izpeljali z Valom 202, programi Radia Slovenija ter programi Televizije Slovenija, kjer se bo vrtela godbena glasba. "Godbeniki bodo takrat sočasno s svojih oken, balkonov in dvorišč s svojim igranjem ter predvajanjem posnetka poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. Tako bodo dali vedeti sebi in poslušalstvu, da so kljub karanteni vseeno aktivni," je še pojasnil Leskovic.

Ob 4.00 bo Pihalni orkester Železarjev Ravne objavil svoj novi posnetek, ki je nastal v karanteni. Ob 5.00 bo predsednik Zveze slovenskih godb, Boris Selko, pozdravil vse godbenike in naznanil začetek vseslovenske budnice, ki bo ob 6.00 na Valu 202. Ob 6.40 se bo nato budnica nadaljevala na Prvem programu Televizije Slovenija. Godbeni pozdravi Slovencem se bodo zaključili v oddaji Slovenski pozdrav, ki bo na sporedu ob 20.00 na TV SLO1.

V oddaji bo mogoče prisluhniti posnetkom iz karantene, ki so jih ustvarili Policijski orkester, Laška pihalna godba, Godba Medvode, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Mestni pihalni orkester Kranj, Godba Cerknica in Papirniški pihalni orkester Vevče.

Zbudi me za praznik, kot si me zbujala takrat ...
Poleg tradicionalnega zvoka trobil, pihal in tolkal, ki bo odmeval že nekaj ur pred svitom, pa na Valu 202 ob 16.45 pripravljajo koncert v živo – nastopila bo zasedba Mi2, ki ob svoji 25. obletnici delovanja intenzivno pripravlja tudi nov album. Sicer pa je med njihovimi najbolj znanimi skladbami Zbudi me za prvi maj!, ki jo lahko poslušate v spodaj pripetem posnetku.

Z aktivnim godbeništvom so v Sloveniji povezani številni, v zgodovinskem razvoju Slovencev je godbeništvo igralo pomembno narodno-buditeljsko in kulturno vlogo. Idrijska godba je s slabih 350 let skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu, sledijo pa ji še 250-letna vaška godba iz Prvačine ter še pol ducata tistih, ki se že bližajo uradni dvestoletnici.

Pozdravno igranje koračnic ob mraku delavskega praznika
Vedno, kadar je igrala godba, so ljudje odpirali okna ali pa kar odhiteli ven, da bi poslušali. Kasneje je godba postala pomembna tudi ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja. Vsako leto tako še danes številne godbe po Sloveniji še ob mraku delavskega praznika, prvega maja, izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic, ter pozdravijo prebivalce. Prav budnica je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva.

Godbeniki Papirniškega pihalnega orkestra Vevče igrajo tudi v času samoosamitve, posnetek je dostopen spodaj.