Vstopnice za koncert Gala Gjurina v Cankarjevem domu so bile že nekaj časa pred koncertom razprodane. Foto: MMC RTV SLO
Vstopnice za koncert Gala Gjurina v Cankarjevem domu so bile že nekaj časa pred koncertom razprodane. Foto: MMC RTV SLO
Gal Gjurin
Obsežen in raznovrstni program koncerta je obsegal celotno novo ploščo in hkrati tudi stare uspešnice iz prejšnjih obdobij. Foto: MMC RTV SLO/A. J.
Gal Gjurin
Prvi del koncerta je bil oder rezerviran le za Gala in Galeriste ter godalni orkester Spontanika. Foto: MMC RTV SLO/A. J.

Da bo koncert, ki ga je skladatelj in pesnik poimenoval Koncert za srce in orkester, nekaj posebnega, so obiskovalci, ki so napolnili dvorano Cankarjevega doma, zaslutili že ob prihodu na prizorišče. Program koncerta je bil zapisan kar na jedilnih listih, skladbe pa razvrščene med posamezne jedi, od hladnih predjedi in juh vse do sladic, aperitivov ter žganih pijač.

Gal odpre svoje srce
Koncert je bil namenjen predvsem predstavitvi Gjurinove najnovejše plošče Srce, a glasbenik zbranih ni prikrajšal niti za stare uspešnice iz prejšnjih projektov. 'Večerjo ob svečah' je gostitelj v družbi z Galeristi odprl s skladbo Čas bo na moji strani. Ves prvi del koncerta je bil pravzaprav namenjen predvsem plošči Srce, Gjurina ob klavirju pa je poleg Galeristov spremljal še godalni orkester Spontanika.

Gostje postrežejo s prilogami
Po skoraj uri in pol trajajočem prvem delu so prišle na vrsto 'priloge', pri katerih so se Gjurinu na odru pridružili številni gostje. Prvi je z jedjo postregel pevec skupine Dan D Tomislav Jovanovič – Tokac, ki je odpel Igraj v kolu jabolko. Ljudsko obarvane priloge je nato nadaljevala Anika s skladbo Če bi jaz bila fčelica, na odru pa so se zvrstili še 'kuharji', Ana Dežman, Jadranka Juras, Anžej Dežan, harmonikarska virtuoza Tomaž Rožanc in Miha Debevec, Dejan Lapanja ter gostiteljeva sestra Severa.

Za konec s Kreslinom, z Eldo Viler in s pevskim zborom
Veliki finale je številčna glasbena druščina prihranila čisto za konec. Po prvem bisu se je Gjurin na oder vrnil z Vladom Kreslinom, ki je s Severo med drugim odpel uspešnico Abel in Kajn. Drugi bis je na oder priklical priznano ime slovenske popevke Eldo Viler, ki je povedala, da je ena najlepših stvari, ki se ji je zgodila v življenju, Gjurinova pesem. Najprej sta zapeli s hčerko Ano Dežman, nato pa se je Vilerjeva vrnila v čas, ko je prepevala veliko uspešnico Lastovka.

V zadnjem delu se je znova vrnila tudi Primorka Anika, s katero sta s Severo navdušili s skladbo Ledena. Na koncu pa so prišle na vrsto tudi hišne specialitete – Kadar sva sama, Kaj vse bi dal in Srce. Naslovno skladbo plošče so Gjurinu pomagale odpeti pevke Pevskega zbora OŠ-ja Prežihovega Voranca, na oder pa so se vrnili tudi nekateri izmed gostov, med drugim Severa, Anžej in Anika.

Vabljeni k branju:
- Klepetali ste z Galom Gjurinom

V drobnem tisku jedilnega lista so goste večera opozorili, da kalorične vrednosti močno presegajo priporočen dnevni vnos glasbe. Po več kot treh urah in pol glasbe Gala Gjurina, ki ga Jure Longyka (tudi radijski voditelj koncerta seveda ni zamudil) nekoč označil za enega glavnih stebrov razvoja slovenske popularne glasbe, lahko pritrdimo, da take glasbene vrednosti res nismo vajeni vsak dan. Vsekakor pa bi se na tako večerjo z veseljem še kdaj povabili.
M. K.