Letošnji Trnfest so odprli štirje komiki, med njimi tudi
Letošnji Trnfest so odprli štirje komiki, med njimi tudi "novinec" Jernej Celec. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Trnfoto 2011
The Inspector Cluzo sta večkrat in jasno povedala, da basista ne potrebujeta. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Nastopi komikov in koncerti so že tradicionalno najbolj obiskane prireditve na letos že 20. festivalu v KUD-u Franceta Prešerna, uvodni večer pa je oboje združil v udarno kombinacijo.

Študentski, mednacionalni in verski humor
Že ob sedmih so lepo zapolnjeno dvorišče trnovskega kulturnega doma začele pretresati prve salve smeha, za katere je skrbela posrečeno izbrana ekipa komikov – vlogo gostitelja Večera StandAp komedije je prevzel že uveljavljeni Perica Jerković, ki je v boj pred občinstvo poslal dva svoja mlajša kolega Jerneja Celca in Aleša Novaka. Če se je v preteklosti že zgodilo, da se "novinci" pred trnfestovskim zborom obiskovalcev niso najbolje znašli, Celec in Novak s tem nista imela nikakršnih težav. Humoristične zgodbe in domislice, zgrajene večinoma okoli vseh vidikov študentskega življenja, so poskrbela za iskrene krohote in nasmehe ter prijetno poletno sprostila trnfestovsko vzdušje.

Z nekaj ostrejšim humorjem je nastopil skrivni gost, hrvaški komik Domagoj Pintarić, ki je med drugim "obdelal" večne teme – spore med Slovenci in Hrvati (o obisku v Piranu: "A za teh 300 litrov vode se kregamo? Saj več porabim med jutranjim umivanjem zob! Brezveze.") ter Hrvati in Srbi (o zažiganju zastav: "Samo ena stvar me zanima. Kje za vraga hrvaški nacionalisti dobijo srbske zastave?"). Večer StandAp komedije je sklenil Jerković v vlogi in podobi 33-letnega J. K.-ja, ki se je s trnovo krono na glavi pritoževal nad cenami "mojega telesa" v trgovinah.

Ekstravagantni obisk iz Francije
Glasbeni del Trnfesta sta odprla Francoza The Inspector Cluzo zgolj s kitaro in bobnom ter geslom "Je*** basista." Rahlo ekstravagantna rokerja sta preskakovala med bolj "polnomastnimi" kitarskimi akordi, podloženimi z intenzivnim udrihanjem po bobnih, ter ležerno zafrkantskimi vložki, pri katerih so se jima na odru nekajkrat plesno in pevsko pridružili tudi voljni obiskovalci in obiskovalke. Stalno podžiganje občinstva k sodelovanju in vzklikanju francosko naglašenih parol v angleščini, v katerih sta The Inspector Cluzo večinoma izražala svoj odpor do predsednika Sarkozyja in baskitaristov, sta dobro vzdušje od nastopov komikov prenesla tudi na drugi del večera, ko se je program preselil v dvorano, kjer so DJ-ji Borka, Reister in Zhe "namešali" plesni večer z mash-upom oziroma združevanjem glasbenih slogov.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije včerajšnjega dogajanja in vzdušja na odprtju Trnfesta.