Zasnova prenovljene koncertne dvorane sydneyjske operne hiše. Foto: Sydney Opera House
Zasnova prenovljene koncertne dvorane sydneyjske operne hiše. Foto: Sydney Opera House

Znamenita operna hiša bo tako prvikrat v svoji 47-letni zgodovini zaprla svoja vrata, dvoletna prenova pa je namenjena boljši opremljenosti za uprizoritve, izboljšanju akustike, izboljšanju dostopnosti in vzpostavitvi varnejšega delovnega okolja, poroča arhitekturi namenjen portal Archdaily.

Zgodovinski trenutek za sydneyjsko operno hišo
Direktorica operne hiše Louise Herron je še zapisala v sporočilu za javnost: "Prenova koncertne dvorane nam bo omogočila izvedbo širšega in ambicioznejšega programa klasične in sodobne umetnosti na prizorišču, ki bo dostopnejše, varnejše in bolje opremljeno. To je zgodovinski trenutek za operno hišo."

Avstralski arhitekturni biro ARM Architecture je začel delo v koncertni dvorani. Prenova vključuje nov akustični strop, nove avtomatske zavese in sistem ozvočenja. V sodelovanju s podjetjema Schuler Shook in Müller-BBM se bo ekipa ARM Architecture osredotočila predvsem na akustiko koncertne dvorane, ob tem pa bodo znižali oder zaradi boljše vidljivosti.

Veliko nezadovoljstva z akustiko koncertne dvorane
Iz podjetja Müller-BBM so sporočili, da so jih tako člani orkestrov kot zborov te hiše seznanili s slabo akustiko, ki je dolgoletna težava te dvorane s kapaciteto 2679 obiskovalcev. Projekt prenove bo vključeval odrsko razsvetljavo, novo letečo ploščad, novo dostopno dvigalo in avtomatizirane odrske dvižne naprave, še poroča Archdaily.

Prenova koncertne dvorane je del desetletnega načrta za celostno prenovo, ki se je začela leta 2013 ob 40-letnici te operne hiše. Celostna prenova naj bi se končala ob polstoletnem jubileju hiše leta 2023, prenova koncertne dvorane pa leto prej.

Zasnova prenovljene notranjosti operne hiše. Foto: Sydney Opera House
Zasnova prenovljene notranjosti operne hiše. Foto: Sydney Opera House