Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

"Slovenska suita temelji na ljudski motiviki sedmih slovenskih pokrajin, skladatelj Aldo Kumar je ustvaril izjemno in poslušljivo skladbo, primerno za gledalce različnih generacij. Televizijsko upodobitev bogatijo posnetki slovenskih pokrajin, ki smo jih naredili prav v ta namen," opisuje urednik oddaje Daniel Celarec. Simfonični orkester so posneli v ambientu Parka Tivoli.

Upodobitev je nastala pod okriljem Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Režiral jo je Aljaž Bastič, direktor fotografije pa je bil Uroš Hočevar.

"Vesel sem, da smo televizijsko vizualizacijo Kumarjeve Slovenske suite po več kot dveh letih od prvega sestanka uspeli priobčiti javnosti," pravi režiser. Po njegovem mnenju gre za tehtno skladbo, ki si zasluži razgibano vizualno upodobitev, kar so tudi poskusili doseči.

V četrtek, 30. junija, ob 22.15 na Drugem programu Televizije Slovenija.

Aldo Kumar je ustvaril partituro, ki z orkestralnimi barvami slika potovanje skozi prostor in čas, je zapisala Simona Moličnik v spremnem besedilu zgoščenke ZKPKJ, kjer je suita izšla tudi kot del pete izdaje v zbirki Slovenska zemlja v pesmi in besedi – ob 50-letnici istoimenske oddaje Prvega programa Radia Slovenija, ki ima naslov Skozi prostor in čas.

"Skladatelj je delo zasnoval v klasični obliki orkestrske suite, v katero je vpel niz sedmih karakternih stavkov. Ti vodijo poslušalca po raznoliki krajini slovenske zvočnosti. Jasno izraženi pesemski in plesni napevi so osredinjeni v zgodbah posameznih stavkov, ki s premišljeno, barvito orkestracijo slikajo izbrane etnije in življenja njihovih duš. Stavki si sledijo po načelu medsebojnega kontrastiranja," še piše Simona Moličnik.

Suita slika sedem slovenskih pokrajin

Stu ledi (po tržaškem napevu)

Magdalenca
(po tolminskem napevu)

Kaj mi nuca planinca (po gorenjskem napevu)

Vöra bije (po prekmurskem napevu)

Vilota (po istrskih napevih, zapisal Marino Kranjac)

Kadar Zila noj Drava (po koroških napevih)

Zeleni Jure (po belokranjskih oz. uskoških napevih)

Nastajanje TV-upodobitve spremlja kar nekaj anekdot, pripoveduje Bastič. "Od prestavljenega termina snemanja junija 2020 zaradi dežja do sicer idealnega vremena junija 2021 (ob dejstvu, da so prijetno jutranjo meglico začinili radoživi tivolski komarji), ki pa je hitro prerasel v močno opoldansko sonce, ki nas je pošteno opeklo. Posnetke, ki dopolnjujejo orkestrske odlomke, smo z manjšo ekipo snemali štiri dni po celotni Sloveniji. Seveda gre za izbor lokacij, ki nikoli ne more zajeti vsega, kar bi bilo vredno videti ob določeni pokrajini oz. ljudski pesmi – vendarle pa verjamemo, da smo s širokim spektrom motivov in razgledov dovolj barvito naslikali glasbeno stvaritev Slovenska suita," je opisal.

Kot še pove Celarec, so ponosni, da so lahko ustvarili to televizijsko upodobitev v izvedbi "našega odličnega Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in jo premierno predvajali na predvečer dneva državnosti".

S snemanjem so znova sledili poslanstvu RTV Slovenija, gledalcem predstavljati vizualno privlačne vsebine nacionalnega pomena, vsebine slovenskih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Slovenska suita, Aldo Kumar (Simfonični orkester RTV Slovenija in Simon Krečič)