Katja Šulc kot vokalistka sodeluje z glasbeniki pri nas in na tujem ter se giblje med različnimi performativnimi in glasbenimi žanri, ki obsegajo džez, uglasbeno poezijo, šanson in popularno urbano glasbo. Foto: MMC RTV SLO
Katja Šulc kot vokalistka sodeluje z glasbeniki pri nas in na tujem ter se giblje med različnimi performativnimi in glasbenimi žanri, ki obsegajo džez, uglasbeno poezijo, šanson in popularno urbano glasbo. Foto: MMC RTV SLO
Katja Šulc
Trenutno oblikuje nov projekt z DJ Pierom iz ekipe RDYO DJs. V tem bo združila avtorska besedila, ki so začela nastajati na pesniških delavnicah v New Yorku, in urbane beate DJ Piera.

Z uglasbitvijo besede dobijo drugo moč in, kot je povedal že pokojni Dane Zajc, poezija z glasbo postane lažje dostopna ljudem. Nekatere poezije se zelo lepo prelijejo in zlijejo v glasbo in poezija Mile Kačič je prav takšna.
Uglasbena poezija Mile Kačič je leta 2008 izšla v obliki zgoščenke Mila pri založbi Sanje, ob letošnji 100-letnici rojstva pesnice pa jo je Katja Šulc z Dragom Ivanušo na harmoniki, Jeleno Ždrale na violini, Lukom Ropretom na kitari, Ninom de Glerio na basu in Blažem Celarcem na tolkalih predstavila v studiu 14 Radia Slovenija. Poezijo Mile Kačič so uglasbili Nino de Gleria, Jelena Ždrale in Tjaša Fabjančič, nekaj pesmi pa so uglasbili skupaj.
Pesnica zaradi ljubezni
Kot je o pesnici zapisal Janez Menart, je Mila "postala in ostala pesnica zaradi ljubezni" in prav zato, ker je ljubezen nestalna in ne vedno "takšna, kot si jo vsakdo želi", je Mila postala pesnica. Ljubezen Mile Kačič je erotika, nežnost, je opojna sreča, pa tudi temačno razočaranje, samota in silna bolečina. Predvsem pa strast v vseh svojih oblikah in takšna je tudi uglasbena poezija, ki jo izvaja vokalistka z bogatim džezovskim ozadjem, Katja Šulc, ki je študirala na newyorški glasbeni akademiji New school – Jazz & Contemporary music program in v New Yorku tudi sodelovala z velikimi mojstri džeza, kot so Sheila Jordan, Theo Bleckmann, Andy Bey, Junior Mance, Charles Tolliver, Chico Hamilton in drugi. Kot je povedala, lahko vsakokrat, ko gremo nekam daleč, na vse doma pogledamo malo drugače, New York pa je na sploh "posebna šola" - vsekakor neprecenljiva, ki ji je pustila velik pečat.
Strastni in igrivi ritmi šansona in džeza
Poezija Mile Kačičeve velja za enega najbolj presunljivih in prepoznavnih opusov slovenske poezije. Skorajda ljudsko poezijo Mile Kačič, izpovedno in s čustvi obarvano ter polno melodij in opojnega ritma, so glasbeniki prelili v strastne in igrive ritme izpovednega šansona in džeza.
"In kadar nekaj čudovito lepega oblečeš v nekaj čudovito lepega, rezultat ne more biti nič manj lep ali čudovit. Poezijo Mile Kačič, čutno, polno barv, neverjetne intenzivnosti in bogatega zvena, zaslišimo še močneje … pa čeprav je uglasbena nadvse pretanjeno in mehko," je o zgoščenki povedal Jure Longyka.