V času, ko naša ušesa slišijo veliko glasbene nesnage, je koncert zasedbe Perpetuum Jazzile res pravi balzam zanje. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
V času, ko naša ušesa slišijo veliko glasbene nesnage, je koncert zasedbe Perpetuum Jazzile res pravi balzam zanje. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Perpetuum Jazzile
Različni glasbeni slogi odličnim pevcem ne povzročajo nobenih težav. A ne dvomimo, da je potrebnih tudi veliko vaj. Foto: MMC RTV SLO/K. T.

Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je v razprodani Gallusovi dvorani osrednjega slovenskega kulturnega hrama v uvodu predstavila priredbo Poletne noči, potem pa čez enkraten preplet sambe in bosa nove pričarala Rio de Janeiro kar sredi Ljubljane. Umetniški vodja Tomaž Kozlevčar je lahko upravičeno ponosen na skoraj 50 pevcev, ki s svojimi vokali pričarajo malodane celoten orkester. Glasbeno popotovanje od znamenitega Corcovada do drugih najbolj znamenitih brazilskih pesmi je bilo prava poslastica, ki so ga navdušeni obiskovalci z veseljem prekinjali s številnimi aplavzi in vzkliki.

Energični pevci so miganje z boki mesec dni aktivno vadili v Braziliji, kjer so imeli junija koncertno turnejo, s seboj pa so od tam, seveda z rahlim časovnim zamikom, pripeljali odlično šestčlansko vokalno zasedbo BR6. Kot so perpetuumci zapisali na domiselni zloženki, so temperamentno druščino fantov in dekleta dodobra spoznali na turneji po Latinski Ameriki, v Ljubljano pa so jih uvozili, da bi tudi mi začutili utrip peščenih plaž Ria de Janeira. Zagotovo jim je uspelo. Vokalni virtuozi, pet pevcev in pevka, so predstavili preplet "klasičnih" brazilskih pesmi, vanje pa vtkali tako jamajške kot argentinske ter kubanske ritme in navdušili s svojim lahkotnim igranjem z glasovi. V drugem delu so perpetuumovci predstavili niz diskopesmi, obiskovalcem na usta privabili nasmeh z odličnim ciklom pesmi Jana Plestenjaka, za konec pa so združili moči z brazilsko šesterico v znameniti Brazil Brazil.

So koncerti, ko se vse "ujame", ko je kemija nastopajočih na odru skorajda otipljiva in se hitro razprši med občinstvo. Danes je bil zagotovo eden takih. Veselimo se Vokala Xtravaganzze 2009!

Ksenja Tratnik