Sicer vedno vrveči Times Square v New Yorku je v času karantene tih in prazen. Foto: AP
Sicer vedno vrveči Times Square v New Yorku je v času karantene tih in prazen. Foto: AP

Na spletni strani Cities and Memory postopoma nastaja prav poseben umetniški projekt: ljudje zbirajo zvočne posnetke iz mest po svetu, ki so zaradi širjenja novega koronavirusa opustela. Zbrani posnetki so oprijemljiv dokaz, da se v času pandemije mesta niso spremenila samo na videz, pač pa so se spremenili tudi zvoki v njih.

Na spletni strani posnetke s terena z vsega sveta zbirajo že pet let, v tem tednu pa so zagnali novo akcijo, s katero si želijo ustvariti zvočni zemljevid, ki predstavlja, kako na naša življenja in na razvoj urbanih okolij vpliva trenutna karantena, s katero svet upočasnjuje širjenje novega koronavirusa.

Projektu lahko prisluhnete ali pa svoj posnetek naložite na tej spletni strani.

Vodja projekta Stuart Fowkes je dejal, da so se zvoki mest zaradi samoizolacije posameznikov radikalno spremenili praktično v zgolj nekaj dneh. "Gre za resnično edinstveno obdobje, ko svet zveni popolnoma drugače kot kadar koli prej," je poudaril. S projektom želijo ob množicah videov in fotografij zapuščenih ulic in velemest, nastalih v preteklih mesecih, v arhiv zgodovine vključiti tudi zvočne podobe teh lokacij.

Med do zdaj zbranimi zvoki, posnetimi v 70 državah, so v bazi, denimo, pesem proti koronavirusu iz Senegala, aplavz za zdravstvene delavce, posnet v Parizu, jutranje molitve iz tibetanskega samostana na severu Indije, posnetek prepevanja zbora ob svitu v Varšavi in pa Finka, ki v izolaciji prebira zgodbe Roalda Dahla svojim otrokom. Posnetke lahko v bazo sicer prispeva prav vsak.