Med drugim je bil predsednik HDS-ja sredi 80. let prejšnjega stoletja. Foto: Hrvaško društvo skladateljev (HDS)

V svoji bogati karieri je vodil več ljubiteljskih pevskih zborov, med njimi tudi pevski zbor Slovenskega doma v Zagrebu.

Tomašek se je rodil v vasi Čalinec nedaleč od Varaždina leta 1919. Diplomiral je na zagrebški glasbeni akademiji, nato pa se je izobraževal na glasbeni fakulteti britanske univerze v Oxfordu.

Po navedbah društva je bil poslovno, družbeno in znanstveno dejaven na številnih področjih. Med drugim je bil zaposlen na nekdanjem republiškem ministrstvu za izobraževanje in kot profesor na več glasbenih šolah in fakultetah. Poleg pevskega zbora v Slovenskem domu je vodil tudi znani hrvaški akademski pevski zbor Ivana Gorana Kovačića.

Urednik številnih glasbenih časopisov in radijskih oddaj
Bil je glasbeni kritik ter sodelavec in urednik številnih glasbenih časopisov in radijskih oddaj. Sodeloval je pri nastanku glasbenih enciklopedij in leksikonov ter podpisal več knjig. Znan je njegov prispevek, v katerem je razrešil dvome, kdo so avtorji glasbe za hrvaško himno Lepa naša.

Med drugim je bil predsednik HDS-ja sredi 80. let prejšnjega stoletja. Bil je tudi častni član hrvaškega glasbenega zavoda ter društva glasbenih in plesnih pedagogov.