Andy Williams je novembra lani oznanil, da ima raka na mehurju, a namerava kljub temu tudi naprej nastopati v svojem gledališču. Foto: EPA
Andy Williams je novembra lani oznanil, da ima raka na mehurju, a namerava kljub temu tudi naprej nastopati v svojem gledališču. Foto: EPA
Andy Williams
Andy Williams je v 60. in 70. letih preteklega stoletja žel podobno slavo kot Frank Sinatra ali Dean Martin. Foto: EPA

Ameriški gledalci ga poznajo kot voditelja NBC-jevega šova The Andy Williams Show, ki je postal nepogrešljiv del božičnega televizijskega programa. Šov, ki ga je zagnal leta 1962 in ga vodil skoraj desetletje, mu je prinesel tri emmyje. Od leta 1990 je v domačem mestu vodil Andy Williams Moon River Theater, kjer je lani oznanil, da ima raka.
Andy Williams se je rodil leta 1927 v Iowi. Odraščal je v revščini, profesionalno pa se je začel z glasbo ukvarjati skupaj s svojimi tremi brati, ki so nastopali kot Williams Brothers Quartet. Igrali so v nočnih klubih, na radijskih postajah in bili leta 1944 spremljevalna skupna Binga Crosbyja na njegovem albumu Swinging on a Star. Zaslovel je s svojim šovom, ki mu je pomagal podpreti uspešno glasbeno kariero, v kateri je nizal uspešnice, kot so Love Story, Can't Get Used to Losing You in Almost There.
Ponovno odkritje konec 90. let
Williams je bil eden izmed 'najvztrajnejših' šestdesetih in sedemdesetih let, njegov mehek glas pa je osvajal številne poslušalce. Tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan ga je imenoval celo 'nacionalna dragocenost'. Mlajše generacije so ga znova odkrile, ko je skladba Music to Watch Girls Go By konec 90. let pospremila enega izmed oglasov.
"Včasih smo rekli: če se spomniš 60. let, jih nisi doživel," je nekoč dejal pevec in nadaljeval: "No, doživel sem jih, ampak moj spomin je zamegljen - ne zaradi drog, marveč zaradi neusmiljenega tempa, ki sem si ga zastavil."
Leta 1962 se je poročil s francosko igralko in pevko Claudine Longet, s katero je imel tri otroke. Zakon je zdržal do leta 1975, leto pozneje pa se je zapletel v škandal, ko je bila njegova tedaj že nekdanja žena obtožena uboja njenega ljubimca, smučarja Spiderja Sabicha. Za njim žalujejo vdova Debbie in trije otroci Robert, Noelle in Christian.
Zaščitni znak pevca, ki je imel več zlatih albumov in je večkrat vodil podelitve nagrad grammy in zlati globus, je bila skladba Moon River iz filma Zajtrk pri Tiffanyju. Prisluhnete ji lahko spodaj.