Bunny Wailer (10. april 1947‒2. marec 2021). Foto: AP
Bunny Wailer (10. april 1947‒2. marec 2021). Foto: AP
Zgodnja leta The Wailers: Bunny Wailer, Bob Marley in Peter Tosh. Foto: Discogs
Zgodnja leta The Wailers: Bunny Wailer, Bob Marley in Peter Tosh. Foto: Discogs

Bunny Wailer je bil že več desetletij še zadnji izvorni član The Wailers, saj je Bob Marley umrl leta 1981 zaradi možganskega tumorja pri 36 letih, Peter Tosh pa je bil leta 1987 ustreljen na Jamajki pri 42 letih.

Iz jamajškega barakarskega naselja
Bunny Wailer, s pravim imenom Neville Livingston, se je rodil leta 1947 v jamajški prestolnici Kingston. Še v najstniških letih je trojica v barakarskem predelu Kingstona ustanovila sprva vokalno zasedbo The Wailers, ki jo je leta 1973 na svetovni oder izstrelil album Catch a Fire. V tistem času pa so pravzaprav prispevali še k populariziranju rastafarijanstva, ki so mu bili zapisani člani zasedbe, med premožnejšimi Jamajčani.

Že leto pozneje pa sta se Tosh in Wailer odločila oditi na svojo pot, The Wailers pa so postali Marleyjeva spremljevalna skupina in superzvezdniki reggaeja.

Glasbenik, sicer baritonist, je bil tudi tolkalec, ustvarjal pa je še pod imenoma Bunny Livingston in Jah B. Na samostojni glasbeni poti je med drugim eksperimentiral z diskoglasbo, v družbi slavnega jamajškega dueta Sly & Robbie je izvajal predelave pesmi The Wailers, posnel pa je tudi več plošč v slogu dancehall. Prejel je tri grammyje in obveljal za enega nosilnih stebrov reggaeja.

Bunny Wailer med koncertom leta 2005. Foto: AP
Bunny Wailer med koncertom leta 2005. Foto: AP

Glasbenikova zapisanost kmetovanju
Tudi Wailer se je večkrat podal na turneje po svetu, vendar je najraje ostajal doma v jamajškem visokogorju in užival v kmetovanju, ob tem pa ustvarjal glasbo in vodil svojo glasbeno založbo Solomonic. "Mislim, da imam podeželje pravzaprav malo raje kot mesto," je dejal Wailer za Associated Press (AP) leta 1989. "Bolj je povezano z življenjem, zdravjem in močjo. Mesto včasih odvzame to. Podeželje je dobro za meditacijo. Ima svežo hrano in svež zrak ‒ to te poganja naprej. Ljudje včasih tem stvarem (hrani) namenjajo manj pozornosti, vendar se te izkažejo za najpomembnejše. Sem kmetovalec," je sklenil.

Izjemen prispevek k jamajški kulturi
"Jah B je bil vodja in je vselej premikal meje izražanja, bodisi s pesmijo, slogom ali govorjeno besedo," je ob Wailerjevi smrti dejal lokalni reggae glasbenik Brian Paul Welsh, znan kot Blvk H3ro. "Zmeraj je bil edinstven in nikoli ne bo mogel biti še en Nevill Livingston," je dodal.

"S slovesom Bunnyja Wailerja, zadnjega od prvotnih The Wailers, se končuje najživahnejše obdobje glasbene izkušnje Jamajke. Bunny je bil dober, zavesten jamajški brat," je zapisal jamajški politik Peter Phillips. "Ostajamo hvaležni za vlogo, ki jo je Bunny Wailer imel pri razvoju in mednarodni popularizaciji reggae glasbe," pa je zapisala jamajška ministrica za kulturo Olivia Grange. Dodala je, da se bodo s ponosom spominjali, kako je znamenita trojica reggae popeljala v svet.

Tudi jamajški premier Andrew Holness se je z nizom tvitov poklonil Wailerju in ga označil za "spoštovanega starejšega državnika jamajške glasbene scene. (...) To je velika izguba za Jamajko in za reggae, nedvomno si bomo Bunnyja Wailerja za zmeraj zapomnili po izjemnem prispevku h glasbeni industriji in kulturi Jamajke." Sicer pa so Wailerja leta 2017 nagradili z jamajškim redom časti, enim najvišjih državnih priznanj.

Bunny Wailer je umrl 2. marca v bolnišnici Andrews v jamajški župniji St. Andrew zaradi zapletov zaradi možganske kapi, ki jo je doživel junija, je za AP povedala njegova menedžerka Maxine Stowe.