Gabriel Delgado-López - Gabi (1958–2020). Foto: Discogs
Gabriel Delgado-López - Gabi (1958–2020). Foto: Discogs

Novico o njegovem slovesu je potrdil Robert Görl, druga polovica Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF), v čigar domeni so bila tolkala in elektronska glasbila. V objavi na Facebooku je zapisal, da je bil danes obveščen o sinočnji smrti njegovega dolgoletnega prijatelja in soustvarjalca.

Sorodna novica DAF: Štiri desetletja zajedljivo zvestega nemško-ameriškega prijateljstva

"Tako kot v 80. letih"
Pred skoraj natanko letom je Görl v intervjuju za MMC povedal: "Še vedno sva dvojec, ki pride na oder s svojimi vnaprej pripravljenimi sekvencami, sam v živo igram bobne, Gabi pa poje ‒ tako kot v 80. letih." DAF sta namreč kar štiri desetletja ostajala zvesta svoji EBM (electro body music), novovalovski oziroma elektropankovski estetiki. "Kombinacija trde elektronike in bobnov, ki jih igra človeško telo – to je DAF," je še dejal Görl.

Pravzaprav sta Delgado-López in Görl ustanovila DAF leta 1978 v Düsseldorfu skupaj z Michaelom Kemnerjem, Wolfgangom Spelmansom in Kurtom "Pyrolatorjem" Dahlko. Zadnjega je že v naslednjem letu nadomestil Chrislo Haas, kaj kmalu pa sta Delgado-López in Görl začela delovati zgolj še kot dvojec.

Legendarni radijec John Peel ju je nekoč označil za botra tehnoglasbe. Kot je v intervjuju povedal Görl, sta "vselej želela ljudi tudi izzvati, da se predramijo iz svojih siceršnjih vzorcev – tudi danes".

18. aprila 1958 v Córdobi v Španiji rojeni Delgado-López (levo) se je pri starosti osem let s starši preselil v Nemčijo. Foto: Elevate
18. aprila 1958 v Córdobi v Španiji rojeni Delgado-López (levo) se je pri starosti osem let s starši preselil v Nemčijo. Foto: Elevate

Leta 1979 je izšel prvi album Produkt Der Deutsch-Amerikanischen Freundschaft, dvojcu pa je mednarodno prepoznavnost dve leti pozneje prinesel album Alles ist gut. Leta 1984 sta za dve leti šla vsak svojo pot, v tem času pa je Delgado-López živel v Londonu in izdal samostojni album Mistress.

Naslovnica albuma Alles ist gut iz leta 1981. Foto: Discogs
Naslovnica albuma Alles ist gut iz leta 1981. Foto: Discogs

Posluh za ideološke in politične zablode
Skozi leta sta sledila še dva samostojna albuma in več izdaj DAF, govorilo se je celo o možnosti, da bosta po 17 letih posnela nov album. Omenimo še, da so Laibach leta 1994 na albumu Nato izdali priredbo pesmi Alle gegen Alle, ki je v DAF-ovem izvirniku izšla na prej omenjenem albumu Alles ist gut.

Z izjemo albuma 1st Step To Heaven iz leta 1986 so vse DAF-ove plošče v nemškem jeziku. Delgado-Lópezova besedila so pogosto odsevala ideološke in politične zablode, se infantilno poigravala z besedami, neredko pa so imela opravka tudi z intimno, seksualno sfero. Glasbenik je sicer v intervjujih večkrat govoril tudi o svoji biseksualni usmerjenosti.

DAF sta v naši bližini nazadnje nastopila lani na festivalu Elevate v Gradcu v Avstriji.