Za grammyja je bil skupno nominiran kar 67-krat, veljal pa je za glasbenika, ki ga ni mogoče uvrstiti v ozek žanr.

V svoji karieri se je Corea preizkusil v najrazličnejših slogih. Njegove kompozicije Spain, 500 Miles High, La Fiesta in Windows so postale džezovski standardi. Foto: EPA
V svoji karieri se je Corea preizkusil v najrazličnejših slogih. Njegove kompozicije Spain, 500 Miles High, La Fiesta in Windows so postale džezovski standardi. Foto: EPA

Umrl je 9. februarja za posledicami redke oblike raka.

Rodil se je leta 1941 z imenom Armando Corea v Chelseaju v ameriški zvezni državi Massachusetts. V otroštvu ga je oče, ki je bil džezovski trobentač, začel učiti igrati na klavir. Pozneje je začel igrati še bobne. Nastopati je začel že v srednji šoli. V New Yorku je študiral glasbo na Univerzi Columbia in slovitem Julliardu, a študija ni nikoli dokončal.

Eksperimentiral je z zvokom električnega klavirja
V 60. letih prejšnjega stoletja je sodeloval z glasbeniki, kot sta Stan Getz in Herbie Mann, pozneje je zamenjal Herbieja Hancocka v zasedbi Milesa Davisa. Corea je sodeloval pri nekaterih njegovih najodmevnejših albumih, kot so Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way in Bitches Brew, in že v 60. letih eksperimentiral z zvokom električnega klavirja, na katerega je namestil modulator zvoka.

Nato je ustanovil skupino Circle, ki je delovala v letih 1970 in 1971, in zatem skupino Return to Forever. Z njimi so v džez vključili rock in brazilsko glasbo. V naslednjih letih tako rekoč ni bilo glasbene zvrsti, v kateri se ne bi preizkusil in tudi dokazal. Ustvarjal je soloprojekte, v okviru duetov, majhnih in ogromnih džezovskih zasedb ter tudi simfoničnih orkestrov. Številne albume je naredil z vibrafonistom Garyjem Burtonom in Herbiejem Hancockom, pozneje tudi z japonsko pianistko Hiromi Uehara.

Za grammyja je bil skupno nominiran kar 67-krat, veljal pa je za glasbenika, ki ga ni mogoče uvrstiti v ozek žanr. Foto: EPA
Za grammyja je bil skupno nominiran kar 67-krat, veljal pa je za glasbenika, ki ga ni mogoče uvrstiti v ozek žanr. Foto: EPA

Nastopal je vse do lani, dokler se zaradi pandemije covida-19 niso zaprla glasbena prizorišča. Večkrat je nastopil tudi v Sloveniji. S skupino Return to Forever je leta 1975 razprodal ljubljansko Halo Tivoli, leta 2009 je z Lennyjem Whitom in Stanleyjem Clarkom gostoval na 50. Jazz festivalu Ljubljana, leta 2012 pa je v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru gostoval v tamkajšnji Festivalni dvorani. Tedaj si je oder delil z basistom Christianom McBridom in bobnarjem Brianom Bladom.

Eden najprijaznejših in najtoplejših ustvarjalcev
Priznana ameriška džezovska bobnarka Sheila E. je ob novici o glasbenikovi smrti tvitnila: "S svojo glasbo mi je spremenil življenje."
Ameriški glasbenik Questlove pa je Coreo označil kot "nesmrtnega barvitega mojstra" in dodal, da je virtuozni pianist "eden najprijaznejših in najtoplejših ustvarjalcev". Na Instagramu je še zapisal, da sta ga presenetili glasbenikova pripravljenost, da se ves čas uči, ter odprtost za nove ideje in glasbo. "Chick Corea je bil največji improvizacijski glasbenik, s katerim sem kdaj igral," pa je na Instagramu zapisal glasbenik John Mayer.