Bernard Haitink (1929 – 2021). Foto: EPA
Bernard Haitink (1929 – 2021). Foto: EPA

Vodil je nekatere najbolj prepoznavne orkestre na svetu, kot sta Berlinska filharmonija in Londonski simfonični orkester, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovel je po interpretacijah del Ludwiga van Beethovna, Gustava Mahlerja in Antona Brucknerja. "Znan pa je bil tudi po svoji preprostosti in mehkem pristopu k dirigiranju, s čimer ni zasenčil glasbenega prispevka orkestra, ki ga je vodil," so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

Med drugim je vodil londonski Covent Garden
Rodil se je v Amsterdamu in sprva igral violino, preden se je posvetil dirigiranju. Debitiral je leta 1954 s filharmoničnim orkestrom Nizozemskega radia. Dve leti pozneje je prvič stal pred Kraljevim orkestrom Concertgebouw v Amsterdamu in bil nato več kot dve desetletji njegov šef dirigent.

Leta 1967 je za več kot desetletje postal tudi glavni dirigent Londonskega filharmoničnega orkestra ter bil med letoma 1987 in 2002 glasbeni direktor Kraljeve operne hiše Covent Garden v Londonu.

Poleg tega je vodil še nekatere druge svetovno znane orkestre, med njimi simfonične orkestre v Chicagu, Bostonu in Londonu, Državno kapelo v Dresdnu ter Berlinske filharmonike, kjer so ga izbrali za častnega člana. Zapustil je več kot 450 posnetkov.

Harold C. Schonberg, kritik klasične glasbe pri The New York Timesu, je januarja 1975 po prvem nastopu Haitinka z newyorškimi filharmoniki zapisal: "Ni eden izmed glamuroznih fantov na stopničkah. Ne pleše, ne zagovarja najboljšega krojača na celini. Je pa predan glasbenik, glasbo ima vedno pod nadzorom in od orkestra dobi točno tisto, kar želi."

Leta 2019 je založba Bärenreiter izdala knjigo Dirigieren ist ein Rätsel (Dirigiranje je skrivnost), sodelovanje med Haitinkom in novinarjema Petrom Hagmannom in Erichom Singerjem, ki vključuje razmišljanja Haitinka o življenju in karieri.

Leta 2011 je v intervjuju za The Guardian razmišljal o čudnem življenju dirigenta. "To delo opravljam že 50 let," je dejal. "In veste, to je poklic in ni poklic. Včasih je zelo nejasno. Kako postaneš dober dirigent? Kaj ima to s karizmo? Še vedno se sprašujem po vseh teh letih."