Zasedbi se je nekoliko pozneje v vlogi plesalca s samosvojimi gibi na odru pridružil še Mark "Bez" Berry, leta 1990 pa kot spremljevalna pevka še Rowetta.

Happy Mondays preden se jim je pridružila spremljevalna pevka Rowetta. Paul Ryder (1964–2022) je levo spodaj, desno od njega je njegov dve leti starejši brat Shaun. Foto: Discogs
Happy Mondays preden se jim je pridružila spremljevalna pevka Rowetta. Paul Ryder (1964–2022) je levo spodaj, desno od njega je njegov dve leti starejši brat Shaun. Foto: Discogs

Paul Ryder je v 59. letu starosti umrl 15. julija zjutraj, vzrok smrti za zdaj ni znan, navaja BBC. Novico o smrti svojega basista so Happy Mondays objavili na spletu, pri čemer so zapisali, da sta zasedba in družina "globoko užaloščeni in šokirani sporočata, da je danes zjutraj umrl Paul Ryder. Pravi pionir in legenda. Večno ga bomo pogrešali," so med drugim zapisali in dodali še, da "naj živi njegov funk."

Ko je Manchester postal središče (hedonističnega) sveta ...
S house glasbo navdahnjene basovske linije Paula Ryderja so močno zaznamovale zvok Happy Mondays, ti pa so močno zaznamovali Manchester in širšo glasbeno sceno. S svojo kombinacijo plesne glasbe in psihedeličnega rocka so vrhunec slave dosegli v poznih 80. in zgodnjih 90. letih minulega stoletja. Poleg skupin New Order, The Stone Roses in Inspiral Carpets so bili med glavnimi predstavniki glasbenega gibanja Madchester, ki je takrat prežemalo Manchester z okolico.

S Tonyjem Wilsonom neločljivo povezana zgodba
Happy Mondays je tako kot več drugih zasedb odkril tako rekoč gonilna sila madchestrskega glasbenega prizorišča Tony Wilson (1950–2007), ki je bil širši javnosti znan kot voditelj oddaj na lokalni televiziji Granada. Zgodba zasedbe, polna mamil, ekscesov in norosti, je slikovito prikazana tudi v filmu 24 Hour Party People iz leta 2002, naslovljenem po eni izmed njihovih skladb.

Konec osrednje zgodbe po snemanju na Barbadosu
Album Pills 'n' Thrills and Bellyaches iz leta 1990 in njegov naslednik Yes Please!, ki sta oba izšla pri Wilsonovi založbi Factory, sta doživela velik komercialni uspeh. Zasedba je nehala delovati po izidu albuma Yes Please! leta 1992, nadvse kaotično snemanje katerega je potekalo na Barbadosu v studiju Eddyja Granta, pri čemer sta se v tistem času oba brata Ryder bojevala z odvisnostjo od heroina.

Tudi lastna zasedba in nastopanje s Tom Tom Club
Happy Mondays so se nato znova združili v letih 1999 in 2004, a nikoli v popolni sedemčlanski postavi. Paul je zaradi spora z bratom Shaunom sodeloval šele pri vnovični združitvi leta 2012. Leta 2008 je izdal album s svojo zasedbo Big Arm, nastopal pa je tudi z zasedbo Tom Tom Club, tako rekoč stranskim projektom članov Talking Heads.

Slovo na dan načrtovanega festivalskega nastopa
Happy Mondays so se dejansko nedavno znova oddali na turnejo in naj bi celo ta petek nastopili kot osrednje ime festivala Kubix v Sunderlandu v Veliki Britaniji.