Hinko Haas je bil tudi profesor na Akademij za glasbo. Foto: Akademija za glasbo
Hinko Haas je bil tudi profesor na Akademij za glasbo. Foto: Akademija za glasbo

Hinko Hass je svojo glasbeno pot začel pred štirimi desetletji na Glasbeni šoli v Celju. Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak in v njenem razredu diplomiral ter končal specializacijo. Pozneje se je izpopolnjeval še pri Rudolfu Kererju v Weimarju, Claudu Copensu v Bruslju in kot štipendist švicarske vlade pri Carlu Englu v Bernu.

Predstavljal se je na solističnih koncertih, kot klavirski partner in član različnih ansamblov pa koncertiral tudi s številnimi znanimi glasbeniki in ansambli, kot so Les percusions de Strasbourg, Taipei Chamber Orchestra, sopranistka Ana Pusar Jerič, violinist Igor Ozim, violist Jerzy Kosmala, violončelist Wolfgang Panhofer, pianist Aci Bertoncelj, Ljubljanski klavirski trio, Trio Syringa in trio Pro musica nova.

Haas se je veliko posvečal tudi komorni literaturi. Foto: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
Haas se je veliko posvečal tudi komorni literaturi. Foto: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Nastopal je v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Švici, Belgiji, Rusiji, Tajvanu, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori ter z domačimi in tujimi orkestri in dirigenti. Večkrat je gostoval na Ljubljanskem mednarodnem poletnem festivalu, prav tako na festivalih Ohridsko poletje in Skopska jesen, z dvema koncertoma se je predstavil tudi na Svetovnih glasbenih dnevih 2003.

Od leta 1987 je bil zaposlen na Akademiji za glasbo univerze v Ljubljani. Med letoma 1995 in 2001 je bil predstojnik oddelka za instrumente s tipkami, od leta 2001 pa prodekan za umetniško dejavnost. Leta 2005 je na akademiji postal redni profesor za klavir.

Skladbe zanj so pisali sodobni slovenski skladatelji, veliko se je posvečal tudi komorni literaturi. Snemal je tudi za radijske in televizijske hiše v Sloveniji in v tujini, njegovi posnetki so izšli na 19 zgoščenkah in kasetah pri založbah RTV Slovenija, Helidon in Edizione pizzicato.

Leta 2004 je za svoje delo prejel Bettetovo nagrado Društva glasbenih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbeni kulturi.