Številni študenti Alojza Zupana so danes mednarodno uveljavljeni umetniki. Foto: JSKD
Številni študenti Alojza Zupana so danes mednarodno uveljavljeni umetniki. Foto: JSKD

Zupanovo umetniško delovanje je bilo izredno bogato in raznoliko, nastopal je na številnih solističnih recitalih, član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana pa je bil 25 let. Krstno je izvedel številna dela slovenskih skladateljev, številna izmed njih so bila posvečena prav njemu. Izdal je vrsto gramofonskih plošč, kaset in zgoščenk, številni pa so tudi njegovi arhivski posnetki literature za klarinet.
Rodil se je leta 1935 v francoskem mestu Aumetz, kmalu po njegovem rojstvu pa se je družina preselila v Trbovlje. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od leta 1986 deloval kot pedagog.
Čas največjih uspehov Delavske godbe Trbovlje
Dve desetletji je vodil in dirigiral Delavski godbi Trbovlje, ki je pod njegovim vodstvom dosegala najvišja mesta na domačih in mednarodnih tekmovanjih tovrstnih orkestrov ter bila prava valilnica glasbenih talentov.

Za svoje delovanje je Alojz Zupan prejel ogromno nagrad in priznanj, med drugim leta 1982 Betettovo nagrado Društva glasbenih umetnikov Slovenije, leta 1983 nagrado Prešernovega sklada kot član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana in leta 2000 Gallusovo plaketo za življenjsko delo na področju godbe.