Glasbenik se je z boleznijo bojeval zadnji dve leti, lahko preberemo v izjavi, objavljeni na njegovem profilu na Facebooku. "Čeprav žalujemo za njim, vemo, da je končno v miru in rešen bolečin. "Nažgite" glasbo, prižgite svečo, pomolite in pošljimo to čudovito lutko na pot."

Sylvain se je leta 1951 rodil v Kairu; njegova družina se je preselila v Francijo in nato v New York. V novi domovini je ustanovil skupino Actrees; kmalu se je pridružil pevec David Johansen in ime so si leta 1971 spremenili v New York Dolls.

Čeprav je skupina v sedemdesetih izdala samo dva albuma – pa še ta dva nista bila mainstreamovski uspešnici – še danes veljajo za eno najvplivnejših newyorških zasedb v zgodovini rocka: predstavljajo vezni člen med nihilistično blaziranostjo skupine Velvet Underground in androginim spektaklom glam rocka. Z uspešnicami, kakršna je bila Personality Crisis, so napovedali vzpon panka.

Sylvain je leta 2018 v nekem intervjuju o svojem slogu oblačenja povedal: "Že s tem, da si prišel na koncert, si lastno življenje vzel v roke ... Nekoč sem imel štrikan, rožnat ženski kostim. Lep je bil. Krilo sem predelal v hlače in jih nosil s škornji. Naličil sem se. Šel sem zaslužit svojih 15 dolarjev in nikoli ne bom pozabil vseh občudujočih krikov."

New York Dolls leta 2006 v svojem domačem mestu. Od leve: David Johansen, Sylvain Sylvain, Brian Koonin, Steve Conte, Brain Delaney in Sami Yaffa. Foto: AP
New York Dolls leta 2006 v svojem domačem mestu. Od leve: David Johansen, Sylvain Sylvain, Brian Koonin, Steve Conte, Brain Delaney in Sami Yaffa. Foto: AP

Zaradi kaotičnih odrskih nastopov in hedonističnega življenjskega sloga vpletenih se je zasedba skupine skozi leta precej spreminjala – edina stalna člana sta bila Sylvain in Johansen. Dokončno so razpadli leta 1977. Sylvain je s Tonyjem Machinom iz New York Dolls nato začel novo skupino, Criminal, v osemdesetih in devetdesetih pa je bil samostojni glasbenik. Leta 2013 je šel na turnejo z Glenom Matlockom (iz Sex Pistols).

Leta 2004 je nihče drug kot Morrissey tri člane izvirne postave (s Sylvainom vred) prepričal, da so se vrnili na oder za festival Meltdown. Iz tega je zraslo sodelovanje, ki je obrodilo še tri albume. Leta 2011 so se s skupinama Mötley Crüe in Poison podali na turnejo Glam-a-Geddon.

Sylvain Sylvain je leta 2018 izdal tudi avtobiografijo, There’s No Bones in Ice Cream.

Na družbenih omrežjih so se mu poklonili številni kolegi iz glasbene industrije, tudi Billy Idol in Lenny Kaye, ki je zapisal: "V bendu je bil osrednja os, ki je držala satelite drugih članov na pravih tirnicah ... New York Dolls so bili znanilci prihodnosti in na njihovo glasbo se je dalo plesati."