Najbolj ga poznajo ljubitelji skupine Orlek, vendar je bil Janez Tori s svojo trobento nepogrešljiv del marsikatere slovenske zasedbe. Foto: Petra Cvelbar
Najbolj ga poznajo ljubitelji skupine Orlek, vendar je bil Janez Tori s svojo trobento nepogrešljiv del marsikatere slovenske zasedbe. Foto: Petra Cvelbar

S skupino Orlek je posnel več plošč in koncertiral po Sloveniji in Evropi ter drugje po svetu. Decembra in januarja bodo glasbeniku v spomin posvetili niz koncertov. Prvi bo že nocoj v šotoru pri Mladinskem centru Krško, konec decembra bodo sledili koncerti Orlekov v Zagorju ob Savi (22. 12.), Mežici (25. 12.) in na Jesenicah (29. 12.), 18. januarja še v Cerknem.
Janez Tori je sodeloval tudi z več drugimi slovenskimi skupinami. Ob prelomu šestdesetih let v sedemdeseta je tri leta bival v Nemčiji, kjer se je prav tako posvečal svojemu ljubemu glasbilu, nekaj časa tudi profesionalno.

Prvič je Torijeva bolezen pokazala zobe pred dobrimi tremi leti, ko je zasedba Orlek praznovala 20 let delovanja. Vendar si je glasbenik opomogel in s skupino koncertiral še leto in pol. Njegovo zdravstveno stanje se je znova poslabšalo lansko poletje, zaradi tega pa se je dokončno poslovil od trobente in koncertov.
Neusahljiva ljubezen do glasbe
Člani Eko kroga so ob žalostni vesti zapisali, da so Torija poznali kot delovnega človeka in uspešnega podjetnika, predvsem pa kot ljubečega družinskega človeka, ki je svoje moralne vrednote, delovno etiko in ljubezen do glasbe prenesel tudi na sinova in vnukinji. Torijev pogreb bo v ponedeljek, 3. decembra, ob 15.30 na pokopališču v Zagorju ob Savi.