"Z žalostjo sporočamo, da nas je veliko prezgodaj zapustil dolgoletni rezident, promotor, producent in vsestranski klubski zanesenjak, večini poznan pod imeni Symann & Ulix oziroma Uroš," je na svojem Facebookovem profilu obvestil Klub K4, kjer je postal dejaven pred več kot dvema desetletjema.

Uroš Klančar bo ostal ljubiteljem tehnoglasbe v spominu kot legendarni Ulix oz. Symann. Foto: Klub K4
Uroš Klančar bo ostal ljubiteljem tehnoglasbe v spominu kot legendarni Ulix oz. Symann. Foto: Klub K4

Uroš je kot DJ in organizator dogodkov skoraj tri desetletja promoviral elektronsko glasbo in ključno prispeval k razvoju te glasbene zvrsti pri nas. Redno je nastopal v klubu K4, pa tudi v drugih klubih, na festivalih in korporativnih dogodkih. Kot je sam dejal, nikoli ni želel postati poklicni didžej, saj bi to zahtevalo prilagajanje trendom in krčenje umetniške svobode.

Kot najstnika ga je zanimalo predvsem didžejanje, iskanje in ponujanje svojevrstnega prepleta glasbe in tehnike, kar vključuje, kot je sam menil, prvine avtorstva, izkazane skozi tehniko miksanja, uporabo didžejevskih orodij in interakcijo z občinstvom. "Didžej je umetnik, ki kreira vibe," je dejal.

Po prvih glasbenih udejstvovanjih v sklopu šolskega radia se je resneje podal na pot DJ-ja leta 1998, ko je pod imenom Ulix v ljubljanskih klubih začel vrteti plošče novega tehnozvoka. Pozneje je redno nastopal tudi v Zagrebu, Pulju in drugod.

Sledilo je obdobje Ambasade Gavioli, kjer je v svojih setih prepletal detroitski (Jeff Mills, Robert Hood) in newyorški (Frankie Bones, Joey Beltram), angleški (Surgeon, The Advent, Oliver Ho, James Ruskin, Regis) ter švedski tehno, t. i. swechno (Adam Beyer, Joel Mull). Po vrnitvi v Ljubljano je glasbeni spekter razširi z dubtehnom v slogu berlinske založbe Basic Channel in na drugi strani s trdim tehnom pretežno evropske produkcije (Chris Liebing, Lars Klein, Speedy J). Leta 2002 je rezidiral na Taotech hardtechno večerih v klubu SubSub.

V naklonjenosti tršim tehnoritmom se je povezal z DJ-jem in producentom Danielom Gloomyjem, s katerim sta leta 2001 ustanovila KUD Downloads. Ta je v obdobju med letoma 2002 in 2009 v K4 organizirala Downlands at night in Tehnologija, odmevne večere, namenjene različnim zvrstem tehna. V K4 so takrat prišla imena, kot so Ben Sims, Surgeon, Neil Landstrumm, Lars Klein, Speedy J, Dean Rodell, La Di Da, Pacou in Glenn Wilson. Tehno sta predstavljala tudi v oddaji Red District na Radiu Študent.

Z letom 2022 je Uroš začel novo poglavje – pod imenom Symann, izvorno celico multidisciplinarnega združenja Synaptic, ki je domačemu občinstvu skušal ponuditi bolj umirjeno in salonsko klubsko izkušnjo. Kot DJ Symnn je od leta 2004 sodeloval tudi v zasedbi Synapticchill trio. Sam ali z instrumentalistoma je nastopal v barih, na korporativnih dogodkih (Urbano Pleme, Pristop, Sandoz, Parovel, Kino Šiška) in v festivalskih okoljih (Festival pomladi, Chill & Grill, Utrip, Final Flash, Temikka, Bruc, Meet Me). Pozneje se je Ulix povezal z ekipo Maschinen Avandgarde, ki skrbi tudi za založbo Biomechanics. Pod nazivom Elements so odprli novo tehnopoglavje v K4, namenjeno prepletu sodobnega minimalističnega tehna z legendarnimi izdajami in tehnoveterani.

"V spominu nam bodo ostali številni prepoteni večeri, hudi didžejski nastopi in debate. Uroš pa ni bil profi le za mešalko, temveč tudi drugje. V klube je pomagal vpeljati številne mlade DJ-je in nekateri od njih še vedno pomembno sooblikujejo klubsko sceno pri nas. Tako ostaja z nami," so ob njegovem slovesu še zapisali v K4.