Jon Lord (1941-2012). Foto: EPA
Jon Lord (1941-2012). Foto: EPA

Klaviaturist Lord je sodeloval pri pisanju številnih največjih uspešnic pionirjev heavy metala, saj je soavtor pesmi Smoke On The Water in Child In Time. Umrl je za posledicami pljučne embolije, bolehal pa je tudi za rakom. Njegovi zastopniki so sporočili: "Jon je prešel iz teme v luč."

Klasika in rock drug ob drugem
Glasbenik je bil znan po spajanju rocka in klasičnih glasbenih obrazcev, denimo v orkestralnem delu Concerto For Group And Orchestra, ki sta ga leta 1969 prvič odigrala Kraljevi filharmonični orkester in skupina Deep Purple v Royal Albert Hallu. "Pri petih ali šestih letih sem se naučil igrati klavir, svojo žepnino pa sem zapravil za nakup plošč klasične glasbe. Ko sem slišal rokenrol, to ni pregnalo druge glasbe. Klasična glasba in rock sta bila drug ob drugem in oba sem imel rad. To je definiralo moje glasbeno življenje. Sem oboževalec glasbe, ne pa oznak," se je Lord leta 2009 v intervjuju spominjal svojih začetkov in ljubezni do glasbe na splošno, ne glede na žanr.
Prek spletnega omrežja Twitter že prihajajo prvi odzivi iz sveta rockglasbe - skupina Iron Maiden je zapisala: "Zelo smo žalostni zaradi novice, da je umrl Jon Lord." Kitarist Joe Satriani sporoča: "Počivaj v miru, Jon Lord," Geezer Butler iz skupine Black Sabbath pa: "Ob novici o njegovi smrti sem zelo užaloščen. Eden največjih glasbenikov moje generacije. Tony Iommi je pred kratkim delal z Jonom in dejal, da je čudovit človek."
Bobnar skupine Megadeth, Shawn Drover, je Lorda označil za svojega najljubšega klaviaturista vseh časov.
Izjemnost, vztrajnost, zaupanje
Jon Lord je bil rojen 9. junija 1941 v britanskem mestu Leicester in se že v zgodnjem otroštvu začel učiti klavirja. Pri 19 letih je dobil štipendijo za dramsko šolo v Londonu in v tem obdobju začel igrati džez in r'n'b na manjših lokalnih prizoriščih. Lord je bil leta 1968 eden izmed ustanovnih članov skupine Deep Purple. Ena najbolj priljubljenih težkorockerskih zasedb vseh časov se je razšla leta 1976, se spet združila leta 1984 in do Lordove upokojitve iz skupine leta 2002 posnela še šest albumov ter nastopala po vsem svetu. Deep Purple so v karieri prodali več kot 150 milijonov albumov.
Klaviaturist zasedbe Deep Purple je v intervjuju razmišljal tudi o razlikah med obdobjem, ko je skupina začenjala svojo pot na panteon rocka, in glasbenim poslom danes: "Glasbeni posel v Londonu sredi šestdesetih let je bil skoraj kot klub. Vsi so poznali skoraj vse. Zdaj je število mladih glasbenikov in ljudi, ki hočejo zasloveti, veliko večje. Nekateri mislijo, da je glasba najhitrejša pot do slave. Takšni so hitro razočarani zaradi dveh vzrokov: prvič, ni lahko postati slaven, in drugič, če je to edina stvar, ki si jo želijo, potem nimajo tistega, zaradi česar postaneš slaven. Če samo želiš biti prepoznan, nimaš moči, da bi to res dosegel. Moraš biti izjemen v tem, kar počneš, moraš zaupati in vztrajati pri tem, kar delaš. Pa še na pravem mestu ob pravem času moraš biti."
Lord je ustvarjal tudi z zasedbami Whitesnake, Paice, Ashton And Lord, The Artwoods in Flower Pot Men. Snemal je tudi z Davidom Gilmourjem iz skupine Pink Floyd za njegov samostojni album About Face iz leta 1984. Pred letom pa je skupaj z Ianom Gillanom (Deep Purple), Nickom McBrainom (Iron Maiden), Jasonom Newstedom (ex-Metallica) sodeloval v superskupini Who Cares. Video je na dnu novice. Lani je Lordu univerza v rodnem Leicesteru podelila častni doktorat iz glasbe.
Njegova matična skupina, Deep Purple, je sicer še vedno aktivna. Svoj zadnji studijski album, Rapture of the Deep je izdala leta 2005 ter bila do lani na dolgotrajni svetovni turneji, v njenem okviru pa leta 2010 obiskala ljubljanske Križanke. Na povsem novem studijskem izdelku s producentom Bobom Ezrinom naj bi začeli delati še letos. Jon Lord je sicer leta 2002 svoje originalne Hammond orgle v Deep Purplih predal drugemu izkušenemu klaviaturističnemu mačku, Donu Aireyu (Rainbow, Black Sabbath, Ozzy, Jethro Tull).
V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate razlago Jona Lorda o nastanku uspešnice Smoke on the Water in nekaj pesmi, ki jih je napisal in izvajal.