Edita Gruberová (1946‒2021). Foto: EPA
Edita Gruberová (1946‒2021). Foto: EPA

Vendar je bila najbolj prepoznavna po svojih vlogah belkanta, zlasti po Donizettijevi trilogiji, poroča Operawire.

Rodila se je decembra v Rači v Bratislavi. Študirala je na konservatoriju v Bratislavi in ​​postala pevka v ansamblu Lúčnica ter v tem okviru večkrat nastopila v slovaškem narodnem gledališču.

Leta 1968 je operno debitirala v Bratislavi kot Rosina v operi Seviljski brivec. Po prvem nastopu je zmagala na tekmovanju v Toulouseu in začela delati kot solistka opernega ansambla gledališča J. G. Tajovský v Banski Bistrici na Slovaškem. Leta 1970 je debitirala v Dunajski državni operi in zaslovela s svojo ikonično izvedbo Kraljice noči iz opere Čarobna piščal. Postala je solistka na Dunaju in tamkajšnja stalna članica ansambla.

Mednarodno priznanje je dosegla leta 1976, ko je zapela Zerbinetto v premieri nove produkcije Ariadne auf Naxos Richarda Straussa. Leta 1977 je debitirala v Metropolitanski operi kot Kraljica noči in se zatem vrnila na oder še kot Lucia di Lammermoor in Elvira v Puritancih, operi Vincenza Bellinija. Istega leta je pri Herbertu von Karajanu debitirala na salzburškem festivalu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zatem je nastopila v več slovitih opernih hišah, med drugim v la Scali in v Bavarski državni operi v Münchnu. Leta 2001 se je Gruberová umaknila iz opere v Zürichu, potem ko Alexander Pereira, tamkajšnji intendant, ni želel prevzeti odgovornosti za poškodbo njene hčerke ‒ plesalke, ki ji je ta poškodba uničila kariero. V hišo se je vendarle vrnila leta 2012, ko je po odhodu Pereire nastopila v operi Roberto Devereux.

27. marca 2019 je izvedla svojo zadnjo vlogo v operni predstavi kot Elizabeta I. v Roberto Devereux v Bavarski državni operi. Osredotočila se je na koncertne nastope in mojstrske tečaje ter se septembra 2020 uradno umaknila z odra, deloma tudi zaradi zamud, povezanih s pandemijo covida. Njen nastop v Državnem gledališču Košice konec novembra 2020 so odpovedali zaradi pandemije.