Znan je bil po svojem eksperimentiranju na elektronskih klaviaturah in z R&B- in latinoglasbo. Foto: EPA
Znan je bil po svojem eksperimentiranju na elektronskih klaviaturah in z R&B- in latinoglasbo. Foto: EPA

"Ramseyjevo strast do glasbe sta resnično spodbujali ljubezen in predanost njegovih oboževalcev po vsem svetu," je v izjavi zapisala njegova žena Jan. Kot je dodala, je rad hodil na turneje in srečeval ljubitelje glasbe iz številnih kultur ter družbenih slojev.

Vse življenje je živel v Chicagu, tam se je tudi rodil 27. maja leta 1935. Klaviature je začel igrati že zgodaj in nastopati v cerkvi, kjer je njegov oče, tudi sam velik ljubitelj džeza, vodil zbor.

Debitantski album je Lewis izdal leta 1956, v svetu džeza pa je bil uspešen več desetletij. Foto: EPA
Debitantski album je Lewis izdal leta 1956, v svetu džeza pa je bil uspešen več desetletij. Foto: EPA

Lewis je zaslovel čez noč leta 1965, ko je s triom, v katerem sta bila še basist Eldee Young in bobnar Redd Holt, izdal instrumentalno priredbo pesmi The 'In' Crowd, ki jo je prvotno izvajal Dobie Gray, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ramsey Lewis Trio je svojo ploščo posnel v živo v washingtonskem nočnem klubu Bohemian Caverns, nato pa se je singel prebil na Billboardovo lestvico najboljših pesmi, kar je bila redkost za džez v času, ko so na radijskih valovih prevladovali pop, rock in R&B.

Podoben uspeh so dosegli s še dvema singloma Hang On Sloopy rockovske skupine The McCoys in A Hard Day's Night skupine The Beatles.

Člana iz tria sta pozneje ustanovila lastno skupino, Lewis pa se je povezal s Clevelandom Eatonom in Mauriceom Whitom, ki sta pozneje ustanovila zasedbo Earth, Wind & Fire. Trio je doživel uspeh na lestvicah leta 1966 z izvedbo tradicionalne duhovne pesmi Wade in the Water.

Posnel je približno 80 albumov
Debitantski album je Lewis izdal leta 1956, v svetu džeza pa je bil uspešen več desetletij. Posnel je približno 80 albumov in si leta 2007 prislužil najvišje priznanje ameriške nacionalne ustanove za umetnost.

Znan je bil po svojem eksperimentiranju na elektronskih klaviaturah in z R&B- ter latinoglasbo. Bil je tudi radijec in je vodil svojo oddajo o džezu.