Izvedel bo Mozartov violinski koncert v G-duru ter dirigiral Mozartovo Haffnerjevo in Mendelssohnovo Italijansko simfonijo.

Angleški komorni orkester. Foto: Chris Christodoulou
Angleški komorni orkester. Foto: Chris Christodoulou

Angleški komorni orkester, ki v Ljubljani gostuje v okviru zlatega abonmaja, velja za komorni orkester z najobsežnejšo diskografijo na svetu. Več kot šest desetletij je dejaven tako na glasbenih prizoriščih Velike Britanije kot po svetu. Z najvidnejšimi osebnostmi klasične glasbe sodeluje že od nastanka, leto 1960 je tako zaznamovalo začetek partnerstva s prvim pokroviteljem Benjaminom Brittnom.

Sicer pa je orkester po Veliki Britaniji in tujini gostoval z umetniki, kot so Daniel Barenboim, Janet Baker, Colin Davis, Placido Domingo, Jacqueline du Pre, Kiri Te Kanawa, Yehudi Menuhin, Luciano Pavarotti in nekateri drugi. Nedavno je orkester gostoval po Bermudih, ZDA, Mehiki, Finski, Franciji, Turčiji, Švici, Italiji, Nemčiji, Avstriji in Bolgariji ter koncertiral po Veliki Britaniji, z nastopi v londonski Kraljevi festivalni dvorani, Dvorani kraljice Elizabete, prizorišču Kings Place in Cadoganovi dvorani.

Pokrovitelj orkestra je od leta 1977 nekdanji valižanski princ in danes njegovo veličanstvo kralj Karel III., orkester je nastopil na številnih odmevnih in zasebnih priložnostih kraljeve družine, vključno s prvim koncertom, predvajanim iz Buckinghamske palače. Sestav je sodeloval tudi pri številnih uspešnih posnetkih filmske glasbe.

Julian Rachlin. Foto: Vasilka Balevska
Julian Rachlin. Foto: Vasilka Balevska

V Litvi rojeni Julian Rachlin je kot violinist oder delil s skoraj vsemi večjimi orkestri in dirigenti. V sezoni 2023/24 je bil imenovan za glavnega dirigenta Simfoničnega orkestra iz Kristiansanda in glasbenega direktorja Simfoničnega orkestra iz Jeruzalema.

Slovi tudi kot dirigent. Prepoznaven je po svojem elegantnem in dinamičnem slogu, natančnosti pri vajah in vrhunski muzikalnosti. Vodil je sestave, kot so Simfonični orkester iz Chicaga, Izraelski filharmonični orkester, Kraljevi filharmonični orkester, Orkester Koncertne hiše iz Berlina, Ruski nacionalni orkester in nekatere druge. Deloval je tudi kot glavni gostujoči dirigent Filharmoničnega orkestra iz Turkuja.

Rachlin že več kot tri desetletja utrjuje tudi sloves enega najvidnejših klasičnih violinistov sveta. Med nedavnimi solističnimi in dirigentskimi vrhunci so nastopi s Filharmoničnim orkestrom iz Osla, Helsinško filharmonijo, Sofijsko filharmonijo, Varšavsko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom iz Prage, Filharmoničnim orkestrom milanske Scale, Simfoničnim orkestrom iz Chicaga, Sanktpeterburškim filharmoničnim orkestrom in Münchenskim simfoničnim orkestrom.

Gallusova dvorana: Angleški komorni orkester