Fantazija (Slovenija, 2001) Foto: Miha Vipotnik / Slovenska kinoteka
Fantazija (Slovenija, 2001) Foto: Miha Vipotnik / Slovenska kinoteka

Po odprtju, razstavi in treh večerih v dvorani Slovenske kinoteke se retrospektiva del Mihe Vipotnika tokrat seli na splet. V sodelovanju s SCCA-Ljubljana, RTV Slovenija in Bazo slovenskega filma (BSF) so pripravili trenutnemu položaju prilagojen ogled Programa IV.

Ogled Vipotnikovih filmov bo v sklopu iniciative Vsi (filmi) doma! mogoč nocoj od 20. do 24. ure na spletni strani Baze slovenskih filmov.

Aprilski program sestavljajo glasbene oddaje in videospoti, ki so nastali med letoma 1981 in 2001, so sporočili iz Slovenske kinoteke. Vipotnik je v okviru ustvarjalnega delovanja na RTV Ljubljana, pozneje RTV Slovenija, realiziral številne programe popularne in alternativne glasbe. "V sodelovanju z glasbeniki so nastali posnetki koncertov in glasbeni spoti, za katere je značilno netipično avdiovizualno eksperimentiranje in manipuliranje elektronskega signala," so zapisali.

Nocoj dostopen program obsega Lenoro, ljudsko pesem o dekletu in njenem mrtvem ljubimcu iz oddaje Večer z Matejo Koležnik in njenimi prijatelji v izvedbi Mateje Koležnik in Janija Kovačiča, skladbo Faeton skupine Na lepem prijazni z njihovega koncerta v Domu tehniških šol januarja 1981, ki je bila del oddaje Jugo rock, posnetek predstavitve albuma Rdeči album pankovske glasbene skupine Pankrti v televizijski oddaji Pop godba, glasbeni video za skladbo Fantazija glasbene skupine Kut Gas in eksperimentalno glasbeno oddajo o Andreju Šifrerju.

Fantazija (Slovenija, 2001) Foto: Miha Vipotnik / Slovenska kinoteka
Fantazija (Slovenija, 2001) Foto: Miha Vipotnik / Slovenska kinoteka

Barbara Borčič, sodelavka Zavoda SCCA, opisuje Vipotnika kot avtorja, ki praviloma naredi vse sam: zasnuje, snema, režira, montira in pogosto tudi producira svoja dela. Pri tem pogosto sodeluje s številno televizijsko tehnično ekipo in raznovrstnimi strokovnjaki. Njegov opus, ki se razteza prek štirideset let, obsega avtorske in dokumentarne filme in videodela, televizijske oddaje, instalacije in ambiente.

"Vipotnik v svojih delih analogno in digitalno pogosto kombinira do nerazpoznavnosti. Vanje vnaša osebe, okolje in artefakte v nenehni igri performativnosti in abstrakcije, ki sobivajo z elektronsko proizvedenimi in manipuliranimi podobami. Čeznje postavi črke, besede, besedilo, govor ali pripoved. Prostore praznine ali plastene nasičenosti krepi zvok – tišina, glasba, hrup ali šum. S temi postopki avtor vpeljuje mentalni prostor in subjektivni čas," je še zapisala v besedilu, ki jo bilo objavljeno ob umetnikovi retrospektivi.