Izdaje Založbe kakovostnih programov (ZKP) RTV Slovenija, ki je lani zaznamovala 50-letnico ustanovitve, so na voljo na zgoščenkah ali v digitalni obliki. Umetniške izdaje so namesto običajne predstavitve pred novinarji zaradi trenutnih razmer predstavili v radijski oddaji na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars.

50 let založbe ZKP RTV Slovenija
Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Plošča Quattro Sonate a Quattro prinaša štiri Tartinijeve sonate za godalni kvartet, ki jih je ob lanski 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija izvedel Godalni kvartet Tartini. Poustvaril jih je v radijskem Studiu 13 pred izbruhom pandemije koronavirusne bolezni 19. Plošča, nastala v sodelovanju z Občino Piran kot vodilnim partnerjem projekta Tartini 250, je izšla na zgoščenki in kot digitalni album. Opremljena je z besedili in komentarji v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Ob 160. obletnici rojstva Huga Wolfa: Simfonični orkester RTV Slovenija, Nuška Drašček Rojko in Simon Krečič, prenos slovesnosti iz Slovenj Gradca

Tudi z naslednjo izdajo so zaznamovali jubilej, saj je ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa izšel njegov celotni zborovski opus v sodelovanju z radijskim programom Ars, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Društvom Huga Wolfa Slovenj Gradec. Skladbe za mešani in moški zbor so ob 100. obletnici Wolfove smrti leta 2003 v studiih RTV Slovenija posneli Komorni zbor RTV Slovenija pod taktirko Stojana Kureta in pianist Primož Bratina. Ploščo dopolnjuje zapis predsednika Wolfovega društva Marka Košana o skladateljevem času in glasbi.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Flavtist Matej Zupan in pianistka Andreja Kosmač sta na digitalni plošči z naslovom Operne fantazije zaigrala salonsko glasbo iz 19. stoletja. Kot so zapisali pri založbi, je žanr nastal ob začetku 19. stoletja in se razcvetel ob repertoarju priljubljenih opernih uspešnic. Številni glasbeniki so takrat ustvarjali virtuozne priredbe na melodije priljubljenih opernih del in jih označevali z imeni, kot so fantazije, variacije in potpuriji, vendar so kmalu po premieri izginile z repertoarja in padle v pozabo.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Pianist in skladatelj Matic Romih, študent Vita Žuraja na ljubljanski Akademiji za glasbo, se predstavlja s prvencem Horizon, ki je izšel v digitalni obliki. Na njem je deset njegovih skladb v izvedbi različnih izvajalcev. Njegov opus sicer sega od solističnih in komornih sestavov, otroškega muzikala Dorimu, komorne miniopere Gaja do zborovske in orkestralne glasbe, kot je Black Hole, ki jo je na albumu izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Simonom Krečičem.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Violinist in skladatelj Matija Krečič je na drugi avtorski plošči z naslovom Cut / Rez objavil sedem skladb, ki so nastale ob različnih priložnostih. Pri snemanju so sodelovali glasbeniki mlajše generacije, solist na duduku je bil Boštjan Gombač, dirigenti pa Jerica Bukovec, Nuno Coelho in Simon Krečič. Sodelovala sta tudi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Godalni orkester RTV Slovenija.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Album 100 let Opere SNG Maribor je izšel ob koncu praznovanja jubileja te ustanove. Radio Slovenija, program Ars, ZKP in SNG Maribor so arhivsko gradivo ter posnetke aktualnega umetniškega programa združili v zvočno panoramo njenega delovanja. Na dvojici zgoščenk so predstavljeni zbor, orkester in operni solisti, zlasti z repertoarjem, s katerim so dosegli največje uspehe.

ZKP pa je v sodelovanju s prvim radijskim programom izdal tudi 15 pesmi iz otroške kantate Kje je Tina? v izvedbi Otroškega pevskega zbora z zborovodkinjo Anko Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič. Besedila podpisuje Barbara Gregorič Gorenc, glasbo pa Matevž Goršič. Kantata se "sprehaja med klasičnim in popularnejšim glasbenim jezikom", so zapisali pri ZKP-ju o izdaji, ki je na voljo tako v digitalni obliki kot na zgoščenki.

Izid zgoščenke - Kje je Tina?